Най-важните съставки, които имат виолетовите плодове и зеленчуци са антиоксидантите , те са "чистачите" на свободните радикали в нашата система. Но, които са останалите предимства на това плодове и зеленчуци?
По данни на американското министерство на земеделието, картофите, който имат по-тъмен цвят, имат четири пъти повече антиоксиданти, отколкото останалите картофи. С други думи, колко зеленчуците или плодовете тъмен, толкова повече антиоксиданти .
Сини сливи, зеле, син домат, къпини, касис, червен лук, тъмното грозде. Храните, които имат виолетов пигмент, който съдържа флавонид, който контролира кръвното налягане и заздравява имунитета. Те чудесно влияят на сърдечно-съдовата система и предпазват от някои видове тумори.
Има научни доказателства, които казват, че виолетовата храна подобрява здравето на сърцето, вида и работата на мозъка. Проучванията установили, че възрастните хора, които ядат виолетови и тъмни плодове и зеленчуци имат намален риск от повишен холестерол и по-малко вероятно да бъдат със затлъстяване.
Затова се насладете на всички храни, които колкото по-тъмни са, толкова по-здравословни.