ВАЖНО при анемия: Желязото ще се усвои от организма САМО ако се приема по този начин!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
ВАЖНО при анемия: Желязото ще се усвои от организма САМО ако се приема по този начин!
12285
Снимков материал: pixabay.com
ВАЖНО при анемия: Желязото ще се усвои от организма САМО ако се приема по този начин!

Коя храна предотвратява и коя подобрява усвояването на ЖЕЛЯЗО в организма?

Тялото ни усвоява около 10 милиграма на ден, което е около 10 процента от общия прием на желязо чрез храната.

Храните, богати на желязо са:

Месо, риба, черен дроб, яйца, цвекло, леща, спанак, грах...

Важно е да се отбележи, че 85 процента от желязото, което приемаме в организма, е т. нар.

нехимично желязо, тоест желязо, което се приема чрез растителни и млечни продукти.

Останалите 15 процента е химическо желязо, което получаваме от риба и месо.

Важно е да се отбележи, че химическото желязо има два до три пъти по-голяма абсорбционна способност от нехимическото желязо, така че ако балансът на храните е нарушен, може да възникне анемия .

Ще споменем, че веществата, които стимулират усвояването на желязо са витамин С и цитратите, но има и инхибитори, които пречат на усвояването му, като тук преди всичко трябва да се спомене кофеинът.

Така че, когато е налице анемия и когато добавяме определени добавки към диетата за увеличаване на желязото, трябва да се внимава да не се комбинират добавки или храни, богати на желязо с инхибитори като кофеин, целулозни фибри и др.

Желязото е най-добре да се приема вечер, два до три часа след последното хранене, ако се приема като добавка.

Какви храни пречат на усвояването му:

1. Мляко – протеиновите агрегати значително намаляват доставката на желязо в кръвта. Кравето мляко съдържа малки количества желязо, но усвояването му е много лошо. Млечните карбонати и фосфати също пречат на усвояването.

2. Червено вино, кафе, чай – танините на чая и кафето, както и танините на червеното вино блокират оползотворяването на желязото. А именно, виното съдържа известно ниво на желязо, но още по-голямо количество танини, които пречат на неговото оползотворяване, но и на оползотворяването на желязото от останалите храни. Така че тази поговорка - виното укрепва кръвта - не важи, когато страдате от анемия, за съжаление.

3. Соеви продукти – соев протеин.

4. Оксати, фосфати и полифеноли от зеленчуци – изграждат неразрушима връзка с желязото, поради което няма усвояване на желязото.

5. Пълнозърнести храни – Пълнозърнестите фитати свързват минералите, включително желязото, изграждайки неразрушима връзка.

Кои храни подобряват усвояването на желязо:

1. Витамин С – освен многобройните си функции, той има и това важно свойство. (Присъства в цитрусови плодове като: лимони, портокали и други цитрусови плодове, чушки, броколи, спанак, картофи...).

2. Захари и аминокиселини – фруктозата и отделните аминокиселини подобряват усвояването на желязо. (Присъстват в: плодове, зеленчуци, пуешко, домашно приготвени яйца, ядки, семена от чиа, тиквени и тиквени семки...).

3. Фолиева киселина - няма пряка връзка с желязото, но подпомага образуването на червени кръвни клетки (присъства в тъмнозелените листни зеленчуци, между другото, аспержи, броколи...).

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft