1 телешки език
1 глава лук
1 морков
парче керевиз
дафинов лист
50 г брашно
50 г масло
2-3 щипки червен пипер (къри)
оцет
1 ч. ч. бульон
200 г кисело мляко
Почистеният език се поставя да ври, като се посолява на вкус и му се прибавят зеленчуците и дафиновият лист (ненарязан). Ври, докато омекне добре. Приготвя се сосът: Запържва се брашното с 1 с.л. масло и червения пипер (кърито), загасява се с малко оцет и се залива с 1 ч. ч. от бульона, в който се е варил езикът. Разбърква се с тел, прибавя се 1 ч. ч. кисело мляко и ври още 10-15 мин., след което се пасира с малко масло. По желание към соса могат да се прибавят и отцедените при варенето на езика зеленчуци, преди да се пасира. Готовият сос се наръсва с малко ситно нарязан магданоз. Свареният език се нарязва на филийки, подрежда се в чиния и се гарнира с ориз пилаф, приготвен с бульона от сваряването на езика. Оризът се сервира заедно с езика и се полива с приготвения сос, който по желание може да се поръси с малко смлян червен пипер.