4 варени яйца
2 по-големи патладжана
2 глави кромид
подправки на вкус - вегета, сол, пипер, магданоз
За сос бешамел:
20 гр. масло или маргарин
20 гр. брашно
200 мл. прясно мляко
За поръсване:
настърган кашкавал и/или пушено сирене
Обеленият и ситно нарязан кромид се запържва в малко олио. Когато е наполовина готов, се добавя обеленият и ситно накълцан патладжан. Пържи се, докато се сгъсти. Подправя се на вкус.
Сварените и обелени яйца се нарязват на четвъртинки.
За соса бешамел: В загрятото разтопено масло се запържва брашното, като се внимава да не потъмнее. Добавя се постепенно млякото и се оставя да поври за кратко, докато се посгъсти. Дръпва се от огъня.
Голям глинен съд или гювечета се намазват със зехтин. Вътре се редят: първо сосът от патладжан, отгоре яйцата и се заливат с бешамела. Най-отгоре се поръсва с настърган кашкавал или парченца пушено сирене и гювечетата се слагат в загрята предварително фурна за кратко - докато се затоплят равномерно продуктите, а кашкавалът се разтопи.
Забележка:
От това количество продукти се получават 2 гювечета.