За тестото:
5 яйца
5 супени лъжици захар
1 супена лъжица брашно
6 супени лъжици смлени бадеми
За първия крем:
125 мл прясно мляко
200 гр. счукани орехи
4 жълтъка
Сокът и настърганата кора от 1 портокал
3 редчета от един черен шоколад (около 40-50 гр.)
150 гр. масло
Продукти за втория крем:
250 гр. захар
2 чаши вода
6 белтъка
Тази торта е любима на македонските домакини и често се поднася на семейните празници. Рецептата е стара, но изпитана. Опитайте и вие!
Отделете белтъците от жълтъците и в купа разбийте петте жълтъка и петте супени лъжици захар на пяна, докато бухнат. Отделно разбийте белтъците на твърд сняг. След това в жълтъците добавете една супена лъжица брашно и шест супени лъжици смлени бадеми. Накрая прибавете и разбитите белтъци в тази смес. Когато всичко е добре смесено, изсипете сместа във форма за торта, предварително намазана с масло.
Първият крем се прави с 125 милилитра мляко и 200 грама счукани орехи. Продуктите се поставят в тенджера и млякото с орехите се вари на слаб огън. Отделно се разбиват четири жълтъка с четири супени лъжици захар. Дръпнете тенджерата с мляко и ядки от огъня и когато се охлади, добавете жълтъците. След това прибавете още сока от един изцеден портокал и настърганата портокалова кора, както и разтопения шоколад. Отделно разбийте 150 грама меко масло и накрая добавете и него към сместа. С този крем се маже цялата торта.
Вторият крем се приготвя с 250 грама захар, които се изливат в две чаши вода и сместа се вари до гъстичък сироп. След това шестте белтъка се разбиват на твърд сняг, който бавно се добавя към гъстия сироп и се разбива на водна баня, докато белтъците се сварят. След това се сваля от огъня и се разбива с лъжица, докато се охлади. С втория крем отново се маже цялата торта.
Накрая може да се украси със захаросани плодове.