Васина торта - малък шедьовър от тефтерите на македонските домакини

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Торти
Васина торта - малък шедьовър от тефтерите на македонските домакини
Васина торта - малък шедьовър от тефтерите на македонските домакини
admin
Добавена от: admin
47358
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За тестото:

5 яйца

5 супени лъжици захар

1 супена лъжица брашно

6 супени лъжици смлени бадеми

За първия крем:

125 мл прясно мляко

200 гр. счукани орехи

4 жълтъка

Сокът и настърганата кора от 1 портокал

3 редчета от един черен шоколад (около 40-50 гр.)

150 гр. масло

Продукти за втория крем:

250 гр. захар

2 чаши вода

6 белтъка

Тази торта е любима на македонските домакини и често се поднася на семейните празници. Рецептата е стара, но изпитана. Опитайте и вие!

Отделете белтъците от жълтъците и в купа разбийте петте жълтъка и петте супени лъжици захар на пяна, докато бухнат. Отделно разбийте белтъците на твърд сняг. След това в жълтъците добавете една супена лъжица брашно и шест супени лъжици смлени бадеми. Накрая прибавете и разбитите белтъци в тази смес. Когато всичко е добре смесено, изсипете сместа във форма за торта, предварително намазана с масло.

Първият крем се прави с 125 милилитра мляко и 200 грама счукани орехи. Продуктите се поставят в тенджера и млякото с орехите се вари на слаб огън. Отделно се разбиват четири жълтъка с четири супени лъжици захар. Дръпнете тенджерата с мляко и ядки от огъня и когато се охлади, добавете жълтъците. След това прибавете още сока от един изцеден портокал и настърганата портокалова кора, както и разтопения шоколад. Отделно разбийте 150 грама меко масло и накрая добавете и него към сместа. С този крем се маже цялата торта.

Вторият крем се приготвя с 250 грама захар, които се изливат в две чаши вода и сместа се вари до гъстичък сироп. След това шестте белтъка се разбиват на твърд сняг, който бавно се добавя към гъстия сироп и се разбива на водна баня, докато белтъците се сварят. След това се сваля от огъня и се разбива с лъжица, докато се охлади. С втория крем отново се маже цялата торта. 

Накрая може да се украси със захаросани плодове.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft