4 белтъка
4 супени лъжици захар
5 супени лъжици смлени лешници
1 супена лъжица брашно
4 жълтъка
2 пудинга ванилия (или лешник)
700 мл прясно мляко
250 гр. пудра захар
250 гр. масло или маргарин
150 гр. смлени мини-вафлички с вкус на лешник
100 гр. шоколад за готвене (разтопен)
100-150 гр. шоколад за готвене
3-4 супени лъжици масло
Разбийте белтъците на твърд сняг, след което постепенно добавете захарта и продължете да разбивате, докато се разтопи. Добавете смлените лешници и брашното, и хубаво объркайте.
Покрийте с хартия за печене кръгла форма с диаметър 25 см., изсипете вътре сместа и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса, докато блатът се зачерви.
В купа сложете 500 мл прясно мляко, добавете половината от пудрата захар и оставете сместа да заври. Отделно разбийте оставащото мляко, жълтъците и двата пудинга. Добавете сместа към врящото мляко и оставете на умерен огън, докато сгъсти, като при това бъркате непрекъснато.
Разбийте маргарина (мекото масло) и останалата пудра захар. Смесете ги с охладения пудинг. Разделете крема на две части. В първата част добавете смлените вафлички, а в другата - разтопения шоколад.
Намажете блата първо с вафления крем и върху него нанесете шоколадовия. Заравнете и залейте тортата с шоколадова глазура (разтопения с маслото шоколад).