2 ч. ч. червена леща
4 ч. ч. зеленчуков бульон
2 с. л. зехтин или олио
1 стрък праз, нарязан на тънки кръгчета
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
1/2 ч.л. кимион
1/2 ч. л. джоджен
1/2 ч. л. чубрица
2 с. л. нарязан пресен магданоз
1-2 с. л. лимонов сок
1 ч. л. настъргана кора от лимон
4 с. л. трохи от пълнозърнест хляб
1 с. л. сусам
Лещата се измива и се слага да се свари със зеленчуковия бульон за около 20 мин.
През това време празът се задушава в зехтина за 6-7 мин., добавя се чесънът и се разбърква 2-3 мин. Слагат се кимионът, чубрицата и джодженът, разбъркват се и се отстраняват от огъня.
Сварената леща се прецежда от останалата течност и леко се пасира с вилица, но не с пасатор. Към нея се добавят сместа с праза, магданозът, лимоновият сок, кората от лимон и половината от трохите. Посолява се на вкус.
Съд за печене се намазва с мазнина и се поръсва с останалите трохи и сусама. Всичко се сипва в него и се слага да се пече 30 мин. на 180°С. Охлажда се и се сервира с препечени филийки.