400 гр. леща
2 моркова
2 гл. лук
1 парче целина
5 ск. чесън
3 домата
150 гр. цедено кисело мляко
2 - 3 дафинови листа
Сол
Червен пипер
Магданоз
Олио
Нарязват се морковите, лукът, целината и заедно с лещата се сваряват в подсорена вода.
Половината от сварената леща се изсипва в тава. Редят се доматите, предварително нарязани на кръгчета. Ястието се поръсва със ситно накълцаните скилидки чесън и червен пипер и отгоре се разпределя останалото количество леща. Залива се с олио и се пече, докато остане на мазнина.
Когато лещата е готова, се поръсва със ситно нарязан магданоз. Порциите се сервират с лъжица цедено кисело мляко.
Вместо кръгчета домати, може да приготвите ястието с чери доматчета, или просто да използвате такива за украса.