2 глави лук
3 средно големи моркова
4-5 лъжици олио
1/2 чаена чаша ориз
2 ч.ч. гореща вода
черен пипер
1 с.л. доматено пюре (2 домата от консерва)
сол
1 кг картофи
100 г кашкавал
3-4 яйца
2 ч.ч. прясно мляко
Нарязаните лук и моркови се задушават в олиото до омекване. Добавя се оризът (предварително измит), разбърква се и се залива с горещата вода. Оставя се да къкри на бавен огън до омекване на ориза. Тиганът се дръпва от котлона и сместа се овкусява с нарязаните домати (пюрето), сол и черен пипер на вкус. Докато сместа ври, се сваряват картофите, обелват се и се оставят да поизстинат. В подходяща тавичка, предварително намазнена, се настъргват половината картофи. Поръсват се с масло, след което отгоре им се разпределя морковената смес. Настъргват се останалите картофи и ястието се залива със смес от разбитите яйца, прясното мляко и настъргания кашкавал. Мусаката се пече на умерена фурна до зачервяване.