2 с.л. масло на стайна температура
1 чаша хлебни трохи + още малко за поръсване на формичките
110 гр. сушени домати
1 чаша топла вода
2 яйца
3 с.л. зехтин
1 глава кромид лук, нарязан
2 скилидки чесън, счукан
500 гр. гъби (печурки или микс от гъби) - почистени и нарязани ситно
сол и прясно смлян черен пипер
110 гр. настъргано сирене чедър
225 гр. бейби спанак за сервиране
Загрейте фурната на 175 градуса. Намазнете малки кръгли формички с диаметър 10 см. и леко поръсете с хлебни трохи.
Накиснете сушените домати във вода до омекване. Извадете ги и нарежете на едро. В голяма купа разбийте леко яйцата с хлебните трохи. Загрейте голям тиган на умерен огън, сложете зехтина и лука. Запържете до покафеняване, като бъркате често, за около 10 минути. Добавете чесъна, гъбите и сушените домати и гответе, докато течността от гъбите се изпари - общо около 15 минути. Объркайте 1 1/2 ч.л. сол и 1 ч.л. черен пипер. Прехвърлете сместа в голяма купа да се охлади.
Прибавете сместа с хлебните трохи и настърганото сирене към зеленчуците и омесете добре с ръце. Разпределете получената смес равномерно между приготвените формички. Поставете върху тавичка и печете 30-тина минути. Оставете ги да се охладят леко, след това прокарайте нож около ръба на формичките.
Разбъркайте спанака в загрят тиган, колкото да повехне леко, и разпределете между 4 порционни чинии. Обърнете върху тях съдържанието на формичките. Поднесете веднага.