Красива и декоративна погача, която може да украси и вашата трапеза на празника - трябват ви само малко търпение и сръчност.
Първо сложете маята да втаса с малко от топлото мляко и лъжичка захар. След това в дълбок съд поставете всички съставки, постепенно добавяйки брашното. Омесете хубаво меко тесто. Оставете тестото да почива на топло, докато втаса хубаво.
След това го разделете на три части.
Първата част (по-голямата част от тестото) разточете и намажете с масло. Навийте на руло и го нарежете на парчета, които след това подредете в тавичка с диаметър 28 см около ръба на тавата, като обръщате всеки две съседни парчета в противоположна посока.
Втората част (по-малка топка тесто) също разточете на кора и я нарежете на ленти. Те са за средната част, която трябва да оформите като решетка от лентите тесто (вижте снимките за по-ясно обяснение).
Най-малката топка тесто разточете на дълга ивица, която наберете като плисе и нарежете (но без да прерязвате докрай. След това увийте плисираната и нарязана лента тесто около оплетената решетка в средата.
Оставете погачата да втаса хубаво. След това я намажете с жълтък и олио, и я поръсете със сусам. Печете 40 мин. на 200 градуса, или докато прецените, че е готова.