
За гнездата:
3 средно големи картофа, обелени, настъргани и измити със студена вода, докато се отмие нишестето, след това подсушени
2 разбити яйца
1 с.л. нарязан пресен лук
1/2 ч.л. сол
около 1 чаша олио
За "яйцата":
12 яйца
1/2 чаша пълномаслено прясно мляко
1/2 ч.л. сол
1/4 ч.л. прясно смлян черен пипер
2 с.л. масло
1 чаша настъргано сирене чедър (кашкавал)
1 ч.л. накълцан пресен лук плюс още малко за украса
В голяма купа разбъркайте картофите, разбитите яйца, лука и 1/2 ч.л. сол. Оформете от сместа 12 купчинки във формата на гнезда (за всяко е нужна около 1/3-1/2 чаша от сместа). Загрейте олиото в тиган на умерен огън. Сложете 2-3 гнезда в тигана, като внимавате да не залепнат едно за друго. С лъжица обливайте купчинките с горещото олио, за да може да се изпържи и вътрешността. Когато станат златисто-кафяви (около 2-3 минути), обърнете и изпържете и от другата страна за минута-две. Повторете с останалите купчинки.
Разбийте яйцата, млякото, солта и пипера. В голям тиган разтопете маслото, налейте вътре яйчената смес. Гответе на умерен огън без да бъркате, докато сместа започне да се стяга - около 2-3 минути. С шпатула започнете да изстъргвате от дъното, бъркайки, докато яйцата се стегнат напълно. Добавете сиренето и пресния лук и разбъркайте, за да се стопи сиренето. Махнете от огъня.
Сипете около 1/3 чаша от яйчената смес с лъжица върху всяко гнездо. Поръсете с лука и поднесете топли.