За закваската:
1 ч.л. захар
42 г пакетче мая
100 г брашно
200 мл хладко прясно мляко
За тестото:
350 гр. брашно
щипка сол
1 ч.л. канела
1/4 ч.л. смляно индийско орехче
настъргана кора на 1 портокал или лимон
50 гр. масло
50 гр. пудра захар
200 гр. сушени плодове - кайсии, стафиди и други
1 яйце
За кръстчетата:
2 с.л. брашно
2 с.л. студена вода
За глазурата:
кората на 1 портокал
50 г захар
Сложете в съд брашното, захарта и маята и разбъркайте, докато получите хомогенна смес. Покрийте го с кърпа и го оставете за 30 минути, за да втаса. За да приготвите тестото, пресейте брашното и го сложете в отделен съд, заедно с канелата, индийското орехче и солта. След това добавете настърганата кора от лимона или портокала, сушените плодове и захарта. В средата на сместа сложете шупналата мая. След това започвате да месите тестото и добавяте постепенно разтопеното масло. Разделете готовото тесто на 9 равни топки, покрийте ги с кърпа и ги оставете да втасат за около час.
За да направите кръстчетата: смесете брашното и водата и направете тънки кръстчета върху топките тесто. Загрейте фурната до 200 C и сложете тестените топки за около 20-25 минути или докато бухнат и придобият златист цвят.
За да приготвите глазурата: нарежете на ситно портокалова кора и я сложете да се вари. След това сварете захарен сироп от отварата от кората, като добавите 3 с.л. вода и 50 гр. захар. С готовия сироп намажете кифличките.