Маята се размива на каша с 1 ч.ч. топло (не горещо) прясно мляко. Прибавя се брашно до получаване на рядка каша и се оставя на топло да втаса много добре.
Тестото се меси в по-голям съд (най-добре нощви или дълбок леген. В него се разбиват добре яйцата със захарта, прибавя се топлото прясно мляко, втасалата мая, солта, настърганата лимонова кора, ванилията и разтопената мазнина. Разбърква се добре и започва да се прибавя брашно, като се меси постоянно - до получаването на меко тесто. Много е важно да се меси много добре тестото и да не стане прекалено твърдо!
Готовото тесто се намазва отгоре с мазнина, покрива се с чиста кърпа и се оставя на топло да втаса и да се надигне 2-3 пъти. Втасването отнема поне 2-3 часа, в зависимост от температурата на помещението (в тестото има захар, която забавя процеса). За да улесните в тасването: напълнете голям леген с гореща вода и в него поставете съда с тестото, като от време на време доливате гореща вода.
След като втаса напълно, от тестото се оформят дълги парчета във формата на рула (фитили) и се сплитат на плитка. Тестото трябва да се оформя на рула, като се изтегля и усуква, за да стане козунакът на конци. Може вместо козуначни плитки да оформите кифлички, или друга форма - по желание.
Това количество тесто е достатъчно за 7 големи козунака.
В козунаците може да се сложи и плънка от орехи и канела, стафиди, сладко, мармалад или плънка по ваш избор.
Всеки козунак се поставя в подходяща форма или тава, намазана с мазнина, и се оставя да втаса на топло.
След втасването се намазват с разбит жълтък и се поръсват с кристална захар обилно.
Могат да се украсят с белени пресни бадеми (бадемите се белят лесно като преди това се накиснат в топла вода).
Пекат се в предварително загрята умерена фурна до зачервяване.
След като са готови, се вадят от формите и се покриват с чиста кърпа.
Великденски козунак
19 Март 2012
111791
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими продукти
Рецепти
Рецепти
салати
салати
супи
супи
предястия
предястия
сандвичи
сандвичи
гювечета
гювечета
още
пици
пици
Коментари