Великденски козунак

вход през zajenata.bg
Великденски козунак
admin
Добавена от: admin
111791
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

7-8 яйца
2 чаши прясно мляко
2 пакетчета масло (250 гр.)
2 - 3 ч.ч. кристална захар
кората на 1 голям лимон или лимонова есенция
5-6 ванилии
кубче прясна мая за хляб
щипка сол
повече от килограм брашно

Маята се размива на каша с 1 ч.ч. топло (не горещо) прясно мляко. Прибавя се брашно до получаване на рядка каша и се оставя на топло да втаса много добре.
Тестото се меси в по-голям съд (най-добре нощви или дълбок леген. В него се разбиват добре яйцата със захарта, прибавя се топлото прясно мляко, втасалата мая, солта, настърганата лимонова кора, ванилията и разтопената мазнина. Разбърква се добре и започва да се прибавя брашно, като се меси постоянно - до получаването на меко тесто. Много е важно да се меси много добре тестото и да не стане прекалено твърдо!
Готовото тесто се намазва отгоре с мазнина, покрива се с чиста кърпа и се оставя на топло да втаса и да се надигне 2-3 пъти. Втасването отнема поне 2-3 часа, в зависимост от температурата на помещението (в тестото има захар, която забавя процеса). За да улесните в тасването: напълнете голям леген с гореща вода и в него поставете съда с тестото, като от време на време доливате гореща вода.
След като втаса напълно, от тестото се оформят дълги парчета във формата на рула (фитили) и се сплитат на плитка. Тестото трябва да се оформя на рула, като се изтегля и усуква, за да стане козунакът на конци. Може вместо козуначни плитки да оформите кифлички, или друга форма - по желание.
Това количество тесто е достатъчно за 7 големи козунака.
В козунаците може да се сложи и плънка от орехи и канела, стафиди, сладко, мармалад или плънка по ваш избор.
Всеки козунак се поставя в подходяща форма или тава, намазана с мазнина, и се оставя да втаса на топло.
След втасването се намазват с разбит жълтък и се поръсват с кристална захар обилно.
Могат да се украсят с белени пресни бадеми (бадемите се белят лесно като преди това се накиснат в топла вода).
Пекат се в предварително загрята умерена фурна до зачервяване.
След като са готови, се вадят от формите и се покриват с чиста кърпа. 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft