125 мл. прясно мляко, хладко
3 големи яйца, разбъркани, със стайна температура
150 гр. захар
100 гр. масло, размекнато
щипка сол
1 с.л. ром (или есенция)
настърганата кора от 1/2 лимон
1 ч.л. екстракт ванилия
560 гр. брашно, пресято
12 гр суха мая = 1 3/4 пакетче суха мая (по 7 гр.)
100 гр. светли стафиди
2 с.л. ром
малко разбит жълтък за намазване
захар за поръсване
филирани бадеми - по желание, за поръсване
Накиснете предварително стафидите в 2 с.л. ром за около 20 мин. След това отцедете, подсупете с домакинска хартия или кърпа и оваляйте в брашно.
След това започнете да слагате продуктите в машината за хлаб в следната последователност: хладкото мляко, с разбърканите в него яйца, захарта, щипка сол, настърганата кора, захарта, маслото, ванилията и рома. Отгоре изсипете предварително два пъти пресятото брашно. Най-отгоре изсипете сухата мая. Количествата продукти в рецептата са достатъчни за 1000 гр-ва програма.
Нагласете на програма за сладък хляб (с три периода на втасване) и тегло 1000 гр. Стафидите се добавят след звуковия сигнал на машината - преди третото втасване. След като започне печенето (1 час преди края на програмата), отворете капака и намажете отгоре с разбит жълтък и поръсете със захар и филирани бадеми.