Великденски курабийки-зайчета

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Сладки
Великденски курабийки-зайчета
Великденски курабийки-зайчета
admin
Добавена от: admin
30949
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

1 опаковка суха мая
1/4 чаша топла вода
1 чаша прясно мляко, затоплено, но не врящо
5 1/2 чаши брашно
1/3 чаша захар
1/2 чаша масло
1 ч.л. сол
2 яйца, разбити
1/4 чаша портокалов сок
2 с.л. настъргана портокалова кора
За глазурата:
2 чаши пудра захар
1/4 чаша прясно мляко или вода
1 ч.л. меко масло
малко портокалов сок
ванилов екстракт
за украса - шоколадов чипс, шоколадови пръчици, захарни фигурки
 

Поръсете маята в топлата вода и оставете настрана.
В купа смесете млякото, омекналото масло, захарта и солта. Оставете сместа да се охлади, след това добавете яйцата, водата с маята, портокаловия сок и портокаловата кора. Пресейте вътре брашното (чаша по чаша) и омесете меко тесто. Оставете го за 10-тина минути в покой.
Включете кухненския робот и с приставката за тесто премесете за 5-10 минути. Евентуално може да го направите на ръка, върху леко набрашнена повърхност. Когато тестото стане гладко и еластично, сложете го в голяма намазнена купа. Обърнете го от всички страни, за да се покрие равномерно с мазнината. Покрийте с чиста кърпа или прозрачно фолио и оставете да втаса на топло място. Трябва да втасва около 2 часа, докато удвои размера си. Когато измине времето за втасване, притиснете тестото надолу с юмрук и го оставете така за 10-тина минути.
Върху леко набрашнен плот разточете тестото на правоъгълник с дебелина около 1,5 см.
С резец за пица нарежете правоъгълника на ивици, дебели около 1,5-2 см. Между дланите си разточете ивиците, като оформяте дълги заоблени фитили.
Поставете една от ивиците върху покрита с фолио тавичка за печене. Поставете единия край на ивицата върху другия, подобно на примка; извадете долния край отгоре и кръстосайте с другия край. Поставете топчица от тестото върху долната примка. Когато приключите, тестото трябва да прилича на стилизирано зайче – двата края са ушичките, а топката и примката оформят тялото на зайчето.
Покрийте зайчетата и оставете да втасат на топло за 45-60 минути, докато почти удвоят размера си. Изпечете на 180 градуса за 12-15 минути.
За глазурата: разбъркайте всички продукти и украсете зайчетата, докато са още топли.
От мини-шоколадов чипс оформете очичките на зайчетата, за нос може да използвате захарни топчета или сърчица, а от шоколадови пръчици направете мустаците.
 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft