Великият пост е най-дългият и строг в Православната църква, пътят на духовното пречистване, който ни води към празника на светлото Възкресение Христово.
Кога започва Великият Великденски пост през 2020 г. ? Знаейки отговора, можете предварително да планирате правилното меню за онези членове на вашето семейство, които ще се опитат да го спазят
Това ще им помогне по-лесно да издържат всичките седем седмици на пост, като отделят повече време за дълбок духовен живот.
ПОСТ - 2020
Великият пост се състои от четиридесетина дни (40 дни) и Страстната седмица (седмици преди самия Великден). През 2020 г. започва в понеделник- 2 март и завършва в събота- 18 април, в навечерието на Великден.
Според църковната харта следва да се спазват следните правила по време на Великия пост .
Първата и последната седмица на Великия пост са най-тежките.
През целия пост животинските продукти са напълно забранени.
В делничните дни можете да ядете веднъж на ден, вечер. В събота и неделя два пъти, на обяд и вечер.
Понеделник, сряда, петък - студена храна без олио.
Вторник, четвъртък - топла храна без олио.
Събота, неделя - разрешена е топла храна с растително масло и вино.
Горните правила са строги. Повечето хора ги омекотяват според здравето си, физическия и психическия стрес, като използват съвети на свещеник и разчитат на здравия разум.
Постът също е време на духовно пречистване. Пролет на душата, когато трябва да премахнем мръсния сняг от греховете и да разтопим леда в сърцата си.
Следователно той налага определени ограничения на ежедневното поведение. Забранено е да се пие алкохол, да се жените, препоръчва се сексуална сдържаност, да се избягват раздразнителността, гнева и осъждането.
Понеделник, 2 март
Пълен отказ от храна.
Вторник, 3 март
Гореща храна без олио.
Сряда, 4 март
Сухо хранене (консумация на хляб, сурови зеленчуци, плодове, сушени плодове, мед, ядки).
Четвъртък, 5 март
Гореща храна без олио.
Петък, 6 март
Сухо хранене (консумация на хляб, сурови зеленчуци, плодове, сушени плодове, мед, ядки).
Събота, 7 март
Можете да ядете варени, задушени зеленчуци и плодове с добавка всякакво растително масло, както и вино.
Неделя, 8 март
Можете да ядете варени, задушени зеленчуци и плодове с добавка растително масло, както и вино.
ВТОРА СЕДМИЦА НА ВЕЛИКИЯ ПОСТ
Понеделник, 9 март
Сухо хранене (консумация на хляб, сурови зеленчуци, плодове, сушени плодове, мед, ядки).
Вторник, 10 март
Гореща храна без олио.
Сряда, 11 март
Сухо хранене (консумация на хляб, сурови зеленчуци, плодове, сушени плодове, мед, ядки).
Четвъртък, 12 март
Гореща храна без олио.
Петък, 13 март
сухо хранене (консумация на хляб, сурови зеленчуци, плодове, сушени плодове, мед, ядки).
събота, 14 март.
Можете да ядете варени, задушени зеленчуци и плодове с добавка растително масло, както и вино.
Неделя, 15 март
Можете да ядете варени, задушени зеленчуци и плодове с добавка на всякакво растително масло, както и вино.
3-ТА СЕДМИЦА НА ВЕЛИКИЯ ПОСТ
Понеделник, 16 март
Сухо хранене (консумация на хляб, сурови зеленчуци, плодове, сушени плодове, мед, ядки).
Вторник, 17 март
Гореща храна без масло.
Сряда, 18 март
Сухо хранене (консумация на хляб, сурови зеленчуци, плодове, сушени плодове, мед, ядки).
Четвъртък, 19 март
Гореща храна без олио.
Петък, 20 март
консумация на хляб, сурови зеленчуци, плодове, сушени плодове, мед, ядки
събота, 21 март
Можете да ядете варени, задушени зеленчуци и плодове с добавка на всяко растително масло, както и вино.
Неделя, 22 март
Можете да ядете варени, задушени зеленчуци и плодове с добавка растително масло, както и вино.
4-ТА СЕДМИЦА НА ВЕЛИКИЯ ПОСТ
Понеделник, 23 март.
консумация на хляб, сурови зеленчуци, плодове, сушени плодове, мед, ядки
Вторник, 24 март
Гореща храна без масло.
Сряда, 25 март
консумация на хляб, сурови зеленчуци, плодове, сушени плодове, мед, ядки
Четвъртък, 26 март
Гореща храна без масло.
Петък, 27 март
консумация на хляб, сурови зеленчуци, плодове, сушени плодове, мед, ядки
Събота, 28 март.
Можете да ядете варени, задушени зеленчуци и плодове с добавка на всякакво растително масло, както и вино.
Неделя, 29 март.
Можете да ядете варени, задушени зеленчуци и плодове с добавка на всякакво растително масло, както и вино. Рибата е разрешена.
ПЕТА СЕДМИЦА НА ВЕЛИКИЯ ПОСТ
Понеделник, 30 март
консумация на хляб, сурови зеленчуци, плодове, сушени плодове, мед, ядки
Вторник, 31 март
Гореща храна без олио.
Сряда, 1 април
Храна с растително масло
Четвъртък, 2 април
Храна с растително масло
Петък, 3 април
Сухо хранене (консумация на хляб, сурови зеленчуци, плодове, сушени плодове, мед, ядки).
Събота, Похвала на Пресвета Богородица, 4 април
Можете да ядете варени, задушени зеленчуци и плодове с добавка на всяко растително масло, както и вино.
Неделя, 5 април
Можете да ядете варени, задушени зеленчуци и плодове с добавка на всякакво растително масло, както и вино.
6-ТА СЕДМИЦА НА ВЕЛИКИЯ ПОСТ
Понеделник, 6 април
консумация на хляб, сурови зеленчуци, плодове, сушени плодове, мед, ядки
Вторник, Благовещение на Пресвета Богородица, 7 април
Можете да ядете варени, задушени зеленчуци и плодове с добавка на всяко растително масло, както и вино.
Сряда, 8 април
консумация на хляб, сурови зеленчуци, плодове, сушени плодове, мед, ядки
Четвъртък, 9 април
Гореща храна без олио.
Петък, 10 април
консумация на хляб, сурови зеленчуци, плодове, сушени плодове, мед, ядки
Събота, Лазаревден 11 април
Можете да ядете варени, задушени зеленчуци и плодове с добавка на всякакво растително масло, както и вино. Хайверът е разрешен.
Неделя, Вход на Господа в Йерусалим, 12 април.
Можете да ядете варени, задушени зеленчуци и плодове с добавка на всякакво растително масло, както и вино. Рибата е разрешена.
Най-строгите забрани за храна падат в Страстната седмица - последните 7 дни преди Великден. Тази седмица от понеделник до четвъртък е разрешен само един прием, а на Разпети петък ще трябва да откажете напълно храната.
СТРАСТНА СЕДМИЦА
Понеделник, 13 април
консумация на хляб, сурови зеленчуци, плодове, сушени плодове, мед, ядки
Вторник, 14 април
консумация на хляб, сурови зеленчуци, плодове, сушени плодове, мед, ядки
Сряда, 15 април
консумация на хляб, сурови зеленчуци, плодове, сушени плодове, мед, ядки
Четвъртък, Припомняне на Тайната вечеря, 16 април
консумация на хляб, сурови зеленчуци, плодове, сушени плодове, мед, ядки
Петък, Припомняне на Светата спасителна страст на нашия Господ Исус Христос, 17 април
Пълен отказ от храна.
Събота, 18 април
Можете да ядете топла храна с добавка на всяко растително масло, както и вино.
Светлото Възкресение Христово, 19 април
православните християни могат да- ядат месо, сирене, яйца и всякаква друга храна. Но си струва да запомните, че след продължително въздържание от храна, трябва да напускате поста постепенно.
За всички продукти, които не могат да се консумират по време на пост,а можете да изберете подходящата замяна. Така че любителите на месо например се препоръчва да включат в менюто гъби и бобови растения.
Сосове като майонеза или кетчуп могат да се приготвят сами . Любителите на млякото ще намерят лесно да го заменят с храни на растителна основа, които можете да пиете ежедневно по време на гладуване.
За да улесните прехвърлянето на Великия пост, опитайте се да направите менюто си пълно и разнообразно. Преди да започнете да гладувате, консултирайте се с лекар и вашия духовен наставник.