Великденските яйца на баба Люба - не само красиви, но и вкусни! Едновременно се боядисват и овкусяват - по ЕВРЕЙСКА рецепта:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Великденските яйца на баба Люба - не само красиви, но и вкусни! Едновременно се боядисват и овкусяват - по ЕВРЕЙСКА рецепта:
1812
Източник: За Жената
Снимков материал: Instagram
Великденските яйца на баба Люба - не само красиви, но и вкусни! Едновременно се боядисват и овкусяват - по ЕВРЕЙСКА рецепта:

Необичайната рецепта за великденски яйца на баба Люба всъщност е еврейска рецепта , по-точно рецепта на сефарадските евреи, и носи оригиналното си име, вкоренено в испанската етимология, Huevos Haminados. Или яйца от фурната.

Тези яйца се приготвят за Пасха и се използват и в някои традиционни рецепти.

Честно да ви кажа, представа нямам откъде баба е взела тази рецепта, но е факт, че цял живот е приготвяла великденски яйца по еврейски метод за най-радостния християнски празник.

Едва ли някога ще получа отговор на този въпрос, но до ден днешен обичам да приготвям яйцата за Великден точно както го правеше тя - едновременно ги мариноваше и боядисваше в красиви естествени цветове.

ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ЯЙЦА НА БАБА ЛЮБА

Необходими продукти:

  • 10-тина глави лук, заедно с обвивката - колкото повече, толкова по-добър е вкусът (може и само люспите - около 6 чаши)
  • Олио, една чаша за мляко
  • Оцет, една чаша за мляко
  • Две-три скилидки чесън, може и повече, по малко след всеки слой
  • Зърна черен пипер, по малко след всеки слой
  • Сол, общо три-четири супени лъжици, разпределени след всеки слой
  • Дафинов лист, подредете няколко листа след всеки слой

Приготвяне:

На дъното на тенджера се нарежда първо слой лук, отгоре се слагат яйца на един ред, после пак лук, яйца и най-отгоре - ред лук. Може да използвате и люспата, и сърцевината на лука (за повече вкус), а ако сложите люспи от червен и от жълт лук, ще сатнат още по-красиви.

слой лук

Снимка: Инстаграм

яйца върху лук

Снимка: Инстаграм

След всеки слой се добавят олио, оцет и подправки.

яйца по еврейски

Снимка: Инстаграм

Налейте обикновена студена вода малко повече, отколкото да накиснете лука отгоре. Оставете първата нощ в студена вода да престои. На следващия ден се загрява бавно до завиране, след което се варят на слаб огън, похлупени, поне от 12 до 18 часа, може и повече, след което съдът се оставя захлупен за втора нощ да изстине.

яйца в лук

Снимка: Инстаграм

Когато всичко е изстинало, сварените яйца се изваждат и се избърсват с леко намаслена кърпа, за да придобият блясък, може и без олио.

великденски яйца

Снимка: Инстаграм

След това се украсяват - обичайно се рисуват с восък или по избор. За мен са най-красиви без никакви декорации.

яйца по еврейски

Снимка: Инстаграм

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft