Показахме ви какви ли не рецепти за козунаци и боядисване на яйца, а забравихме за най-важната част от идните празници - мръвката и по-точно - агнешкото ! А то е най-важният гост на великденската и гергьовската трапеза. Днес ще ви представим една истински майсторлъшка рецепта за печено агнешко - агнешкото на шеф Манчев , която той сподели специално за вас:
Великденското агнешко на шеф Манчев
Продукти:
Агнешка предна четвъртинка - 2,3 кг.
Целина - 200 гр.
Лук стар - 50 гр.
Моркови - 50 гр.
Лимон – 2 бр.
Портокал – 1 бр.
Магданоз – 1 връзка
Чесън – 3 скилидки
Мащерка – ¼ връзка
Див лук – ¼ връзка
Батати - 500 гр.
Левурда (див чесън) – 150 гр.
Горски гъби – 150 гр.
Домати – 200 гр.
Олио – 50 мл
Червен пипер – 10 гр.
Масло – 50 гр.
Зеленчуков бульон - 3 литра
Джоджен – ¼ връзка
Приготвяне:
Вземаме агнешкото и с нож надупчваме месото, след това поставяме селарито и дивия лук, нарязани на тънки пръчици, в направените дупки.
Нарязваме на едри кубчета лука и морковите, и на добре загрята фурна ги запечатваме за 10–15 мин.
След това приготвяме гранолата като настъргваме корите от лимон и портокал, накълцваме ги заедно със стария чесън и магданоз и поръсваме месото със сместа. Добавяме 3 литра зеленчуков бульон и покриваме тавата с алуминиево фолио. Печем на 180 градуса за 2/2,5 часа.
Отделно почистваме и обелваме батата и го нарязваме на тънки шайби. В тава слагаме олио, подреждаме батата, овкусяваме го със сол и черен пипер, и на добре загрята фурна на 160 градуса печем за около 20 минути.
Изваждаме батата, добавяме масло, мащерка и розмарин, и го допичаме за 3 минути на 200 градуса.
Готовото месо изваждаме от тавата, отделно пасираме и прецеждаме соса, и го слагаме в тенджера, добавяме пресен джоджен и го оставяме да се редуцира.
Почистените и нарязани гъби и левурда задушаваме в масло, към тях прибавяме и почистените и нарязани домати.
Поднасяме ястието като първо поставяме печения батат и сотираните зеленчуци отдолу, върху тях - нарязаното на парчета месо и накрая поливаме със соса.
Весели празници!