Великденското агнешко на шеф Манчев - майсторска мръвка за голям празник!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Великденското агнешко на шеф Манчев - майсторска мръвка за голям празник!
Великденското агнешко на шеф Манчев - майсторска мръвка за голям празник!
10133
Великденското агнешко на шеф Манчев - майсторска мръвка за голям празник!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Показахме ви какви ли не рецепти за козунаци и боядисване на яйца, а забравихме за най-важната част от идните празници - мръвката и по-точно - агнешкото ! А то е най-важният гост на великденската и гергьовската трапеза. Днес ще ви представим една истински майсторлъшка рецепта за печено агнешко - агнешкото на шеф Манчев , която той сподели специално за вас:

Великденското агнешко на шеф Манчев

Продукти:

Агнешка предна четвъртинка - 2,3 кг.

Целина  - 200 гр.

Лук стар - 50 гр.

Моркови - 50 гр.

Лимон – 2 бр.

Портокал – 1 бр.

Магданоз – 1 връзка

Чесън – 3 скилидки

Мащерка – ¼  връзка

Див лук – ¼  връзка

Батати -  500 гр.

Левурда (див чесън) – 150 гр.

Горски гъби – 150 гр.

Домати – 200 гр.

Олио – 50 мл

Червен пипер – 10 гр.

Масло – 50 гр.

Зеленчуков бульон -  3 литра

Джоджен – ¼ връзка

Приготвяне:

Вземаме агнешкото и с нож  надупчваме месото, след това поставяме селарито и дивия лук, нарязани на тънки пръчици, в направените дупки.

Овкусяваме месото със сол, черен пипер и червен пипер, след което го поставяме в  дълбока тава.

Нарязваме на едри кубчета лука и морковите, и на добре загрята фурна ги запечатваме за 10–15 мин.

След това приготвяме гранолата като настъргваме корите от лимон и портокал, накълцваме ги заедно със стария чесън и магданоз и поръсваме месото със сместа. Добавяме 3 литра зеленчуков бульон и покриваме тавата с алуминиево фолио. Печем на 180 градуса за 2/2,5 часа. 

Отделно почистваме и обелваме батата и го нарязваме на тънки шайби. В тава слагаме олио, подреждаме батата, овкусяваме го със сол и черен пипер, и на добре загрята фурна на 160 градуса печем за около 20 минути.

Изваждаме батата, добавяме масло, мащерка и розмарин, и го допичаме за 3 минути на 200 градуса. 

Готовото месо изваждаме от тавата, отделно пасираме и прецеждаме соса, и го слагаме в тенджера, добавяме пресен джоджен и го оставяме да се редуцира.

Почистените и нарязани гъби и левурда задушаваме в масло, към тях прибавяме  и почистените и нарязани домати.

Поднасяме ястието като първо поставяме печения батат и сотираните зеленчуци отдолу,  върху тях - нарязаното на парчета месо и накрая поливаме със соса.

Весели празници!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft