Вече и медът е китайски, с ГМО - Бърза проверка

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Вече и медът е китайски, с ГМО - Бърза проверка
5266
Снимков материал: pixabay.com
Вече и медът е китайски, с ГМО  - Бърза проверка

Който е хапнал истински български мед тази година, е късметлия. Оттук нататък шансът обаче става все по-малък.

Заради дъждовете и лошото време пчеларите отдавна алармираха дори за нулеви добиви от някои видове мед. Като цяло продукцията е много малко и почти всичката заминава за износ. У нас пък поголовно нахлува вносен некачествен мед, главно от Китай.

Мед от акация и липа тази година няма, пашата на пчелите при цъфтежа им тази година напълно е пропаднала, категорични са пчеларите почти в цяла България. Според тях, ако някой предлага акациев и липов мед, то той е или от миналата година, или изобщо не е такъв. Или има малко от тези видове в буркана, а останалото е глюкоза, захарен сироп и всякакви менте съставки.

Минимум 50% по-малко е тазгодишният добив на мед като цяло за страната, категорични са от Съюза на пчеларите. Прекупвачите на мед пък отдавна „опоскали" реколтата най-вече за задоволяване на износа, тъй като българският качествен мед върви зад граница в пъти по-скъпо, отколкото у нас. Така родният потребител поне до следващото лято ще хапва вносен, и то най-вече от страни извън ЕС заради по-ниската цена. 
И тук идва големият проблем за качеството в буркана с меда. Напълно преработен, в него не е останало нищо от ценните хранителни вещества на знаменития натурален мед.

Най-големи количества пристигат от Китай и Аржентина. И двете страни обаче свободно и масово използват ГМО в земеделието си, което неизбежно се отразява и на качеството на меда. Освен това за целите на „добрия търговски вид" продуктите са силно преработени - центрофугирани през фини дюзи, като от тях са извлечени почти всички полезни свойства, обясняват нашите пчелари. Преминалият през такава обработка мед е блестящ и бистър и може с години да си стои, без да се промени външният му вид. Естественият мед без специална преработка съдържа различни природни съставки, които предизвикват захаросване. Преработеният е „железен" - издържа с години течен и красив, подчертават специалистите. Те обаче признават, че и у нас има недобросъвестни пчелари, които злоупотребяват с качеството за сметка на количеството.

Тествайте с тоалетна хартия

Истински ли е медът или е менте? Прост метод за проверка на качеството бързо казва истината. Нужно е единствено парче тоалетна хартия. Слага се върху нея малко количество мед, около чаена лъжичка. Изчаква се между 10 до 30 минути. Ако около капката мед започне да се образува мокра ивица - лошо. Медът не е натурален, в него има захар, глюкоза или други добавки, които се втечняват и отделят вода, попиваща в хартията. Мократа следа е видима с просто око. Ако медът остане непокътнат и около него не се вижда влажна ивица, колкото и време да стои върху хартията - това е чист натурален продукт.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft