Вече не варя ориз във вода - случайно открих този метод и трябва да ви кажа, че оризът така се приготвя перфектно!
Това е най-добрият метод за приготвяне на идеалния ориз, който се получава мек и вкусен, а не лепкав. Така приготвеният ориз е не само перфектен на вкус, но и по-лесен за приготвяне.
След като веднъж опитах този метод, забравих за класическото варене във вода. Но освен това научих и други полезни неща:
- Почистете ориза от камъчета и други примеси, след което го изплакнете под течаща вода в 2-3 води.
Някои микроелементи, като фосфор, калций и др. остават в оризовата вода. Използването на тази вода за поливане на вашите цветя може да има полезна роля.
Дългосрочната употреба може да коригира pH на почвата. Оризовата вода може да се използва и за измиване на зеленчуци и плодове.
Може да се използва и за почистване на закупено месо или морски дарове, които имат силна миризма на риба. Просто добавете малко сол към оризовата вода, за да премахнете миризмата на риба и да направите храната по-вкусна. Може да премахва ръжда, да избелва дрехи и т.н.
РЕЦЕПТА ЗА ПЕРФЕКТНИЯ ВАРЕН ОРИЗ
Продукти:
- 30 г масло/маргарин
- 2 г черен пипер
- 1 чаша ориз
- 1 чаена лъжичка лимонов сок или оризов оцет
- 8 г сол
- 3 чаши пилешки или зеленчуков бульон (супа)
Приготвяне:
1. Измийте ориза в две, максимум три води (не повече) и го оставете да се отцеди малко.
Снимка: YouTube
2. Загрейте маслото в тенджера, добавете ориза и бъркайте, докато забележите, че оризът е започнал да се запържва. Изчакайте, докато водата, останала от изплакването, се изпари.
3. Добавете малко лимонов сок по желание, разбъркайте, след което налейте бульона и подправете със сол и черен пипер или със зеленчукова смес (вегета) на вкус.
4. Гответе 18-20 минути на тих огън, покрито.
Снимка: YouTube
Водата трябва да се абсорбира напълно. Всичко зависи от вида на ориза, но средно към една чаша ориз се добавят три чаши вода.
Така че, в зависимост от вида на ориза, може да имате нужда от повече или по-малко течност.
Да ви е сладко!