Това е най-добрият метод за приготвяне на перфектен варен ориз , който се получава мек и вкусен, а не лепкав. Така приготвеният ориз е не само перфектен на вкус, но и по-лесен за приготвяне...
След като веднъж опитах този метод, забравих за класическото варене във вода...
Почистете ориза от камъчета и други нечистотии, след което го изплакнете под течаща вода в 2-3 води. Но тази вода не трябва да се изхвърля, защото е много полезна.
Някои микроелементи, като фосфор, калций и др. остават в оризовата вода. Използването на тази вода за поливане на вашите цветя може да бъде безценно.
Дългосрочната употреба може да коригира pH на почвата. Оризовата вода може да се използва и за измиване на зеленчуци и плодове.
Може да се използва и за почистване на закупено месо или морски дарове, които имат силна миризма на риба. Просто добавете малко сол към водата, за да премахнете миризмата на риба и да направите храната по-вкусна. Може да премахва ръжда, да избелва дрехи и т.н.
РЕЦЕПТА ЗА ВАРЕН ОРИЗ – НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
- 30 г масло/маргарин
- 2 г черен пипер
- 1 чаша ориз
- 1 чаена лъжичка лимонов сок или оризов оцет
- 8 г сол
- 3 чаши пилешки или зеленчуков бульон (супа)
ПРОЦЕДУРА:
1. Измийте ориза в две, максимум три води (не повече) и го оставете да се отцеди малко.
2. Загрейте маслото в тенджера, добавете ориза и бъркайте, докато забележите, че оризът е започнал да се запържва. Изчакайте, докато водата, останала от изплакването, се изпари.
3. Добавете малко лимонов сок по желание, разбъркайте, след това налейте бульона и подправете със сол и черен пипер или на вкус със зеленчукова смес (вегета).
4. Варете ориза 18-20 минути на тих огън, покрит.
Водата трябва да се абсорбира напълно. Всичко зависи от вида на ориза, но средно към една чаша ориз се добавят три чаши вода.
Така че, в зависимост от вида на ориза, може да имате нужда от повече или по-малко течност.