8 Октомври 2016
324717
Снимков материал: pixabay.com
Всяка опитна домакиня има в арсенала си много полезни трикове за приготвяне на храна . Защото не стига само да следвате рецептите, но също така трябва да знаете най-различни кулинарни тънкости.
Те значително могат да опростят процеса на готвене и в резултат да се получи завидно вкусно ястие.
Ако нямате достатъчно опит, за да сте натрупали собствен арсенал от съвети за кухнята , прочетете тази статия. Тук е събрана цялата мъдрост на опитни домакини и готвачи.
За супи:
- Ако искате да е по-остър вкусът, претрийте зеления лук със сол и чесън. По желание можете да добавите настърган хрян в супата.
- Ако сте пресолили супата, натопете вътре ориз, увит на вързопче в марля. Загрейте ориза в продължение на 5 минути. След това извадете марлята - оризът е абсорбирал излишната сол.
- Няколко гъбки пачи крак в супата ще я направят неизмеримо по-вкусна.
- Ако искате идеално бистър бульон , по време на готвене поставете измити черупки от яйца в него. После прецедете.
- За да не потъмнеят бобените зърна за борша, не покривайте тенджерата с капак при готвене.
Месни ястия:
- За мекота на пържолите няколко часа преди пържене ги натопете в смес от оцет и растително масло. Този трик може да се използва и за месо на скара.
- С цел да не загори месото във фурната, поставете върху долната решетка огнеупорен стъклен съд.
- За да стане печеното месо невероятно сочно, сложи го за няколко секунди във вряща вода преди готвене.
- Ако искате да приготвите сочни кюфтета , добавете в каймата ситно нарязан лук и сурови картофи (в съотношение 1: 1).
- За да стане желирания бульон по-хубав, излейте първата вода, в която е варено месото. След това отново го залейте със студена вода. Оставете да заври на средна температура.
За картофи:
- Ако ще готвите ястие от настъргани картофи , изсипете в картофената смес малко мляко. Така картофите няма да потъмнеят.
- Ако имате стари картофи, може да добавите при варенето им една чаена лъжичка оцет, няколко скилидки чесън и дафинов лист. Вкусът става страхотен!
- Ако картофите малко са замръзнали и са придобили неприятен вкус, преди готвене ги накиснете в ледена вода.
За риба:
- За да не пръска олиото в тигана при пържене на риба, леко поръсете рибата със сол.
- Ако не искате силната миризма на пържена риба да се разпространи из цялата кухня, поставете в олиото нарязан на четири парчета суров картоф.
- За да хване рибата хрупкава коричка и да не се разпадне, 10 минути преди готвене хубаво я подсушете с кухненска хартия и подправете със сол. След това изсипете в затварящ се плик брашно, сол, черен пипер и подправки, поставете парчетата риба вътре и внимателно разклатете, за да се покрие рибата равномерно. Извадете парчетата, изтърсете остатъците от сместа и тогава изпържете.
Салати:
- Сол и пипер се добавят към салата преди да сложите растително масло.
- Това може да ви изглежда странно, но една салата от кисело зеле може да бъде идеално допълнена с пръстени и резени от мандарина и портокал. Вкусноооо!
- Зелениите и зеленчуците съветваме да измивате в подсолена вода. Той убива бактерии и добре почиства продуктите.
Редактор: Петя Иванова
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари