Вече не искам и да помириша пържени картофи! ТЕЗИ са в пъти по-хрупкави, по-вкусни и не се пържат!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Вече не искам и да помириша пържени картофи! ТЕЗИ са в пъти по-хрупкави, по-вкусни и не се пържат!
Вече не искам и да помириша пържени картофи! ТЕЗИ са в пъти по-хрупкави, по-вкусни и не се пържат!
1306
Източник: За Жената
Вече не искам и да помириша пържени картофи! ТЕЗИ са в пъти по-хрупкави, по-вкусни и не се пържат!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Едва ли има човек, който да не обича пържени картофи! Всички обаче сме наясно, че те са възможно най-вредната храна за здравето ни.

Е, ние намерихме решение на "проблема", при това изключително вкусно и много полезно! Опитайте тази рецепта за Патладжан помфри и определено ще забравите за вредните и мазни пържени картофи!

Интересен факт: знаете ли, че патладжанът всъщност принадлежи към семейство картофови?

Произхожда от Индия, където е култивиран преди 4000 години, а днес е звезда в средиземноморската кухня.

Ястието, което ви предлагаме днес, е не само вкусно, но и здравословно – богато е на антиоксиданти, особено насунин, който защитава мозъка и подобрява здравето на сърцето.

Съвет: Патладжанът е чудесен избор за всеки, който иска да получи повече фибри и да понижи холестерола.

Особено се препоръчва за възрастни хора, вегетарианци и тези, които държат на теглото си, тъй като е нискокалоричен и дава усещане за ситост. Ето и необходимите продукти за нашите Фалшиви пържени картофки от патладжан :

Патладжан помфри

Продукти:

За патладжана:

  • 1 патладжан
  • 1 скилидка чесън
  • риган
  • 50 г сусам
  • 40 мл зехтин
  • 50 г настърган пармезан или друг вид твърдо сирене
  • сол и черен пипер
  • сладък червен пипер на прах

За соса от кисело мляко:

  • 150 г гъсто кисело мляко или заквасена сметана
  • магданоз
  • 1 скилидка чесън
  • сока на половин лимон
  • сол

Приготвяне:

Загрейте фурната до 200 °C (392 °F).

Нарежете патладжана на кръгчета, а след това - на дълги ленти.

патладжан рязане

Снимка: YouTube

патладжан пръчици

Снимка: YouTube

Посолете го и го оставете да престои 10-15 минути, за да освободи горчивината, след което го избършете с домакинска хартия.

В купа смесете зехтина със ситно накълцания или настърган чесън, сух риган, сол, черен пипер, пармезан и сусам.

подправки в купа

Снимка: YouTube

Добавете зехтина, а след това и червения пипер.

зехтин в подправките

Снимка: YouTube

смес с червен пипер

Снимка: YouTube

С тази смес намажете хубаво с ръце пръчиците патладжан.

патладжан в олио

Снимка: YouTube

Поставете готовите пръчици върху тава, покрита с хартия за печене.

пръчици патладжан

Снимка: YouTube

Печете в предварително загрята фурна за около 25 минути, докато се зачервят и станат хрупкави.

патладжан помфри

Снимка: YouTube

През това време в купа смесете киселото мляко със ситно накълцания магданоз, ситно накълцаната скилидка чесън, сока от половин лимон и щипка сол. Разбъркайте добре, докато сосът стане кремообразен.

Извадете изпечения патладжан от фурната, оставете го леко да се охлади и сервирайте със соса от кисело мляко.

патладжан със сос

Снимка: YouTube

Гарнирайте с пресен магданоз за допълнителна свежест.

патладжан с млечен сос

Снимка: YouTube

Насладете се на тази проста, но невероятно вкусна рецепта, която надминава дори най-добрите пържени картофи!

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft