Колкото и изкушаващ да е козунакът от магазинът за печени изделия, аз винаги знам, че домашните печени изделия са сто пъти по-добри! Затова винаги се опитвам да намеря свободно време, за да изпека козунак сама. И преди няколко години намерих прекрасна рецепта с кисело мляко , която не остави никакъв шанс за закупуване на козунаци.
Въпреки че правя сладкиши по тази рецепта от няколко години, все още не мога да получа достатъчно от резултата. Козунаците са пухкави и меки. И в комбинация с добра глазура такива сладкиши се превръщат в истинска украса на празничната трапеза.
Съставки
Пшенично брашно 1100 g
Захар 400 гр
Масло 200 гр
Стафиди 200 гр
Кисело мляко 500 мл
Мая 50 гр
Слънчогледово олио 60 мл
Яйце 4бр
Ванилия 1 ч.л.
Коняк 2 с.л.
Портокалова кора 1 или лимонова супена лъжица
Подготовка
Първо пригответе тестото. За целта комбинирайте топло кисело мляко, мая, 2 с.л. захар и 100 г брашно. Разбъркайте добре храната и поставете купата на топло място за около 20 минути.
Докато тестото излиза, залейте стафидите с вряла вода, задръжте ги половин час и го изхвърлете в гевгир. Накрая изсушете сушените плодове с кърпа.
Когато тестото втаса, към него добавете яйца със стайна температура, разтопено и охладено масло, добавете останалата захар и ванилия. Смесете всичко внимателно.
Към полученото тесто добавете коняк и портокалова кора и започнете да разбърквате на два пъти пресятото брашно на части.
Месете тестото за 6 минути. В края трябва да се придържа леко към ръцете ви.
Покрийте купата с кърпа и поставете на топло място. Като цяло тестото трябва да превтаса 3 пъти.
След първият замесете тесто, добавете към него подготвените стафиди и месете 5 минути
Вторият път отново омесете тестото, добавете към него растително масло и месете 5 минути.
Когато тестото излезе за трети път, го замесете отново, месете около 4 минути и разделете на 4 равни части. Поставете заготовката във формите за торта и оставете да втаса
Печете козунаците във фурна, загрята до 180 градуса, за около 40–45 минути.
Охладете ги, без да ги изваждате от формичките, като поставите отстрани. Украсете готовите печени изделия по ваш вкус
Козунаците по тази рецепта са невероятно пухкави и меки. Вместо коняк можете да използвате и водка и да замените пълнежа със стафиди със сушени кайсии или захаросани плодове . Експериментирайте!