Така че, ако изведнъж ноемврийското подхранване за стайни цветя с каша от лукови кори не даде очакваните резултати, време е да преминете към тежка артилерия! Да започваме?
ЧЕРУПКИТЕ КАТО ТОР
Някои хора вярват, че можете да поставите черупките в саксия с растение във всякаква форма и количество. Това е може би една от най-честите грешки.
Всъщност, когато подхранвате домашни цветя, е изключително важно да спазвате дозировката на тора (дори когато става въпрос за домашни средства). И още повече, важно е да се придържате към определена последователност при приготвянето на самия тор.
За почти всеки човек яйцата са неразделна част от ежедневната диета. Това означава, че черупките на яйцата са един от най-достъпните торове. И това, може би, е едно от основните му предимства.
Но най -важното все пак е ефектът, който този тор има върху саксиите. Черупката не само насища почвата с полезни микроелементи, но и помага на растенията да се борят с различни заболявания, а също така перфектно деоксидира почвата.
За наторяване на почвата най-добре е да използвате черупките на домашни яйца. Ясно е обаче, че не всеки има възможност да ги получи. В противен случай трябва просто да закупите яйцата на компанията, чиято достоверност е оправдана от доста дълъг период от време.
Как да торим растенията с черупки
Както отбелязахме по-рано, преди да преминете към процеса на хранене, торът трябва да бъде подготвен. На първо място, яйцата трябва да се сварят твърдо, за да се отдели по-лесно черупката от протеина.
Можете също да използвате черупки от сурови яйца, но в този случай ще е необходимо да ги измиете и изсушите добре, преди да ги поставите в саксията с растението. В противен случай белтъчните остатъци от вътрешната страна на черупката ще започнат да гният и да повредят цветето.
Най -лесният начин е незабавно да смесите черупките в почвата, като премахнете горния слой на почвата. Струва си да се отбележи, че по-голям ефект може да се получи чрез предварително сушене и смачкване на черупката до състояние на брашно. Това може да се направи с помощта на кафемелачка или обикновен хаван. Тази процедура трябва да се извършва на всеки 3-4 месеца.
Има обаче и друг, по-ефективен вариант за торене. И тя се състои в приготвянето на тинктура на базата на това брашно от черупки на яйца.
За да приготвите тинктурата, ще ви трябват 1 литър гореща вода и 200 г брашно от черупки. Просто комбинираме тези два компонента в стъклен буркан и затваряме с плътен капак и след това поставяме на тъмно място за 12-14 дни. Освен това разтворът трябва да се разклаща редовно (веднъж дневно за тези две седмици).
Поливането на цветята с разтвора трябва да бъде 1-2 пъти на всеки 3 месеца.
Също така си струва да се спомене, че за азалии, здравец и камелии тази превръзка е по-добре да не се извършва. Такива цветя растат по-добре в алкална и неутрална почва, така че деоксидирането на почвата с яйчени черупки само ще навреди на тези растения.