Често не се захващаме да приготвяме сложни ястия на пръв поглед поради липсата на време и усилия. Рецептите за баници са обикновено свързани с такива, но не бързайте да съдите ястие само с една снимка! Питките, за които ще ви разкажат днес, изглеждат кралски, а приготвянето им е удоволствие.
Ще ви кажем как да приготвте една нетрадиционна баница , която ще бъде основното ястие на вашата празнична и ежедневна трапеза и дори няма да забележите времето и усилията, изразходвани за приготвянето й.
Съставките
420 г брашно
200 мл мляко
1 яйце
4 супени лъжици растително масло
1 супена лъжица захар
1 ч.л. сол
10 г мая
400 г кайма
1 бр лук
400 г картофи
сол на вкус
черен пипер на вкус
подготовка
Изсипете топлото мляко в брашното, добавете маята и захарта. Оставете да престои 7-10 минути, за да активирате маята. Вкарайте яйцето в брашното, добавете сол, 2 с.л. растително масло и омесете тестото. Покрийте го с прилепнал фолио и оставете за час.
Комбинирайте каймата, нарязания лук и нарязания картоф. Сол, черен пипер, добавете 2 с.л.. растително масло и разбъркайте добре.
Разбийте яйцето с 1 с.л. мляко, намажете тестото и изсипете останалото в центъра на баницата.Загрейте фурната до 180 С, печете баницата за 40 минути.
Не се страхувайте да експериментирате . Можете например да ги украсите по ваш вкус или да замените каймата с друг вид месо. Опитайте също да промените количеството лук, като добавите подправки като кориандър или риган. Приятен апетит!