Обелките на плодовете и зеленчуците биха могли да се превърнат в естествено лекарство за доста болести. Как да ги използваме правилно?
Често без съжаление изхвърляме обелките от кивито, картофите, бананите, ябълките и портокалите.
Добрата домакиня знае как да използва обелките на плодовете и зеленчуците за целите на здравето и красотата. Прочетете и разберете!
Полезни съвети: как да използваме обелките на плодовете и зеленчуците и за какво са полезни?
Ще се изненадате, но даже и банановите кори биха могли да ви бъдат помощник. Нейните стягащи свойства имат положителен ефект при заболявания на стомаха и при кървене от рани с различен произход. Банановата кора може да се прилага при натъртвания и контузии. Полезна е още и за облекчаване при подуване. Банановите обелки премахват брадавици и може да се използват като естествен пилинг за кожата на лицето, деколтето и шията.
В корите на кивито има три пъти повече антиоксиданти и целулоза. Обелките притежават анти-канцерогенни, противовъзпалителни и антиалергични свойства.
В обелките на тиквата има много цинк. Той има отлични защитни свойства. Корите от тиквата също могат да бъдат използвани за подобряване на здравето и при борба с гъбични инфекции и паразити. Също така, те съдържат каротин, който предпазва от рак.
4. Обелките на младите картофи
Богати на вещества, които притежават благоприятен ефект върху тялото. Предпазват от алергии, тахикардия и хипертония. Представете си, в корите един картоф се съдържа половината от дневната стойност фибри, калий, желязо, фосфор, цинк и витамин С. С може да се похвалят и обелките от морковите и цвеклото. Ето защо е добре да печете младите картофи без да ги белите.
За ползите на чесновите люспи говорят цели 6 антиоксиданта, които се съдържат в тях. Това означава, че те помагат на тялото да се бори с остаряването и поддържане добрата работа на сърцето.
Обелките на плодовете и зеленчуците биха могли да се приготвят самостоятелно като чай. По този начин може да се ползват люспите на чесън и на стария лук. Печената тиква спокойно може да се консумира с кората, както и младите картофи. Може да ги добавяте в супата и ястия от зеленчуци и месо. Също така е възможно да направите от тях различни билкови чайове и тинктури.