Портокаловата кора се оказва по неправеден начин в кошчето и не се използва по предназначение, а има толкоз много ползи, за които даже и не предполагате. И това не е само съдържанието на витамин С, а по-скоро практичните неща, които всеки готвач и домакиня биха могли да направят с нея.
Кората на портокала съдържа етерично масло, за да я използвате като антибактериално и почистващо средство, в което няма съмнение за екологосъобразност.
Почистването на микровълновата фурна вече ще ви носи удоволствие.
Дъската за рязане се отнася към предметите, които биха могли бързо да се почистят с кората. Изсипете малко сол и я избършете с прясната портокалова кора.
Кафе машината отново ще свети като чисто нова, ако я измиете със следното средство: в чаша студена вода, добавете портокалова кора и две супени лъжици сол. За една минута разклатете кафеварката с портокаловите кори.
И ако имате нужда от универсален препарат за мазни петна, просто залейте портокаловата кора с оцет и я накиснете за една седмица, след което излейте течността в пулверизатор.
Дори и за съдомиялната машина ще ви трябват портокалови кори, за да избегнете сапунените петна върху кухненските прибори.
Класическият черен чай се комбинира с много подправки. Вкусният му вкус буквално се слива с изразения аромат на портокаловата кора. Още малко карамфил и вашият изключителен чай е готов.
Не само в чайовете и лимонадите, но и в ястията! Портокаловата кора в този случай е необходимо да се изсуши на слънце или във фурната и да се настърже на ренде. Тя много подхожда на месото, особено на птичето месо. И ако не сте се опитали да я добавите към горчицата, то това кулинарно откритие жадува за вас.
Известно е, че пресните корички излъчват силен аромат. Те насищат въздуха с полезни етерични масла, които отблъскват насекомите. Това свойство е полезно в ежедневието, защото дори един молец ще се уплаши от този мощен инструмент.
Не купувайте ароматни свещи, ако имате портокали у дома. Внимателно измийте плода, за да получите купа от кората. Като фитил използвайте опашката, която обикновено остава при почистване. Налейте зехтин вътре, оставете го да проникне във фитила и го запалете.
Потопете нарязаните корички във вода за ден-два, няколко пъти сменяйте водата. След това изсипете ароматната вода, оставете я да заври и гответе за 20 минути. Пригответе сироп (половин чаша захар за чаша вода) и сварете коричките в него, докато не станат прозрачни. След това прецедете и оставете да изсъхнат (можете да ускорите процеса във фурната).