За блатовете: 50 мл. прясно мляко, 2 яйца, 2 супени лъжици мед (100 гр.), захар 100 гр., 50 гр. стопено краве масло, 1 чаена лъжичка сода бикарбонат, около 500-600 гр. брашно.
Кремът на тази торта е заквасена сметана. Необходимото количество е 2 кофички от 450 гр., 1 прахче ванилия, захар 2 супени лъжици (аз не слагам, защото за мен сладкото което се добавя е напълно достатъчно, а и блатовете са сладки), 4-5 лъжици сладко от боровинки или друг вид (препоръчвам със сладко от зелени смокини). Смлени орехи или плодове за декорация.
Тази френска селска торта би могла да се приготви с всякакво сладко, което имате под ръка. Тортата е извънредно лесна за приготвяне и не изисква никакви умения в сладкарството. За декорация на моята торта добавих пресни сезонни плодове. Може да я поръсите отгоре с орехи в случай, че нямате някакъв пресен плод. Това е торта, която търпи всякакви интерпретации.
В подходяща тенджера поставете яйцата, захарта, меда, стопеното, но не горещо краве масло, прясното мляко и содата бикарбонат. Разбъркайте продуктите до смесване (с миксер или ръчна разбивачка). Сложете тенджерата на котлона и затоплете сместа, като непрекъснато бъркате. Варете около 10 минути (сместа трябва да промени цвета в меден или светъл карамел).
Отместете от котлона. Изчакайте 3-4 минути леко да се охлади и започнете да добавяте брашно в сместа като бъркате. Щом тестото се сгъсти достатъчно, доизмесвате на ръка върху плота. Делите тестото на 5 равни къса и оформяте на топки.
Всяка топка се разточва на кръгла кора с помощта на малко брашно. Кората е с дебелина около 3 мм. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса. Корите се изпичат много бързо за около 4-5 минути. Слагайте корите една до друга да се охлаждат. Ако корите ви не са идеален кръг може да наложите върху тях голяма чиния и да ги изрежете и оформите.
Сметаната се разбърква на ръка с лъжица (разбиването с миксер я разводнява). Добавяте и ванилията и захар, ако слагате.
В случай, че имате ринг за торта бихте могли да го използвате, ако нямате, не е фатално.
В тортена чиния слагате една кора и върху нея 3-4 супени лъжици сметана. Добавяте тук-там по 1 супена лъжица сладко. Слагате следващата кора и отново разнасяте същото количество сметана и сладко. Така правите и останалите кори, като върху последната слагате само сметана.
Тортата е необходимо да престои в хладилник минимум 4-5 часа преди да бъде сервирана. Аз я оставям за 1 нощ. Поръсете тортата със смлени орехи или смлени изрезки от корите. Ако искате, направете я като моята и сложете пресни сезонни плодове преди да я сервирате.