Вече сирене не купувам от магазина, откакто разбрах колко лесно мога да си направя и сама и то по хиляди начини

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Вече сирене не купувам от магазина, откакто разбрах колко лесно мога да си направя и сама и то по хиляди начини
Вече сирене не купувам от магазина, откакто разбрах колко лесно мога да си направя и сама и то по...
94379
Вече сирене не купувам от магазина, откакто разбрах колко лесно мога да си направя и сама и то по хиляди начини
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Приготвянето на домашно сирене не е толкова трудна задача, колкото може да изглежда на пръв поглед. Понякога за това се нуждаете само от мляко и лимон. Можете да се убедите в това, като се запознаете с нашата селекция от рецепти.

Домашното сирене се получава не само много вкусно, но и полезно, защото в процеса на неговото приготвяне се използват само висококачествени натурални продукти, без консерванти и други химикали.

 

Рецепти за домашно сирене

Най-известното сирене от индийската кухня, където се използва във всички видове ястия: от мезета и супи до горещи ястия и десерти. Приготвянето му е много прост процес, който първоначално е подходящ за домашната ви среда.

Съставките

2 литра прясно домашно мляко
50–70 мл лимонов сок
1/3 стек вода

 

подготовка

Смесете лимоновия сок с гореща вода и оставете настрана. Изсипете млякото в тенджера с дебело дъно и сложете на среден огън. Разбъркайте леко. Когато млякото започне да ври, добавете разреден лимонов сок, не забравяйте да разбъркате. След като изварата се отдели от суроватката, изключете котлона.

Изхвърлете изварата в тензух, сгънат на няколко слоя, изцедете излишната течност. За да се отървете от лимоновия послевкус, можете да изплакнете сиренето под течаща вода. По желание подправете панировката със сол и подправки. Ако имате нужда от твърдо сирене - сложете го за 1-2 часа под пресата. За да не е ронливо, преди да поставите товара, го омесете добре.

 

Домашно сирене с куркума

Такова домашно сирене е не само вкусно, но и много здравословно, тъй като съдържа естествени мегаантиоксиданти - куркума и чесън. Готовото сирене има красив златист оттенък и има уникален аромат.

Съставките

1 литър високомаслено мляко (от 3,5%)
1 литър кисело мляко с високо съдържание на мазнини (от 3,2%)
3 яйца
2 ч.л. куркума
3 скилидки чесън
подправки на вкус
Сол на вкус

подготовка

Изсипете 1 литър кисело мляко и 1 литър мляко в тенджерата, разбъркайте и сложете на огън. По време на загряването сместа започва да се извива. Изсипете яйцата със солта на тънка струя в горещата смес.
Добавете подправките, чесъна. Варете 15-20 минути, без да кипвате.

Поставете тензух, сгънат на няколко слоя в гевгир. Изсипете цялата смес там. Когато суроватката се отцеди, покрийте масата с плоска чиния и поставете товара отгоре. След това сложете всичко в хладилника за през нощта.

 

Домашно твърдо сирене

Това сирене е идеално за сандвичи или салата, пица или гювеч. Освен това този продукт е много по-вкусен и по-здравословен от магазина.

Съставките

2 л мляко
2 с.л. сол
6 яйца
400 г заквасена сметана
200 г кисело мляко

подготовка

По-добре е да приемате домашно мляко, в краен случай пастьоризирано, но не стерилизирано за дългосрочно съхранение. Добавете сол към млякото и сложете на среден огън.

Докато млякото кипне, разбийте яйцата със заквасена сметана. Изсипете на тънка струя яйчената сметана, като разбърквате. След това добавете кисело мляко и доведете до кипене 

Когато млякото се извари, сложете масата върху тензух, оставете серума да се отцеди. Увийте изварата в марля и я поставете под товар (колкото по-тежък е товарът, толкова по-добре). Поставете на студено за най-малко 4–5 часа.

 

Сирене с червен пипер

Всъщност това е същата рецепта с подправки. Сиренето е много вкусно и чудесно за сандвичи. Ако приемате домашно натурално мляко, което обикновено е много мазно, консистенцията на сиренето наподобява магазинното крема сирене. Паприката не трябва да е смляна, а на парчета.

Съставките

2 л мляко
0,5 ч.л. лимонена киселина
1 супена лъжица червен пипер
1 ч.л. кимион
1  (магданоз, босилек, копър)
Сол на вкус

подготовка

Доведете млякото до кипене и добавете лимонената киселина. Когато суроватката се е отделила, изцедете я през сито. И веднага добавете зеленината и подправките към получената смес.
Разбъркайте бързо сиренето и увийте в тензух. Поставете под пресата за 40-60 минути. 


Ден по-късно чудесното сирене е готово.

 

Домашно сирене фета

Кисело мляко с приятен солен вкус може да се добави не само към салати, но и към закуски, пайове и супи. По време на процеса на готвене може да добавите малко зеленина към сиренето фета, ако желаете.

Съставките

1 литър мляко
2 с.л. л. сол
3 яйца
200 г заквасена сметана

подготовка

Доведете млякото да заври и, без да намалявате котлона, добавете сол. Разбийте яйцата със заквасена сметана и изсипете на тънка струя във врящото мляко. Докато разбърквате, сварете масата, като продължавате да правите това дори и след като заври.

Когато суроватката започне да се отделя от сгъстеното сирене фета, изсипете съдържанието на тигана в гевгир с марля и оставете за 3 часа. След това, без да вадите готовото сирене от тъканта, поставете го под пресата, докато стане по-гъсто.

 

Домашна рикота от кисело мляко

Това нежно сирене е изгодно за приготвяне на пица, салати, сосове, гарнитури и десерти.

Съставките

1 литър мляко
1 ч.л. сол
2 ч.л. захар
150 мл кисело мляко
4 супени лъжици лимонов сок

подготовка

Загрейте млякото, но в никакъв случай не го варете - по-добре е веднага да свалите съдовете от котлона. Добавете сол, захар, кисело мляко и лимонов сок към горещото мляко и след това го оставете за половин час, докато се изври.

След това хвърлете получената извара върху тензух в гевгир и го суспендирайте - цялата течност трябва да се отцеди.

 

Извара

За да направите това сирене ще ви трябва време и малко вдъхновение, но резултатът със сигурност ще зарадва вашето семейство. Такова сирене може да се сервира като закуска на масата и да се използва за приготвяне на сандвичи или други ястия.

Съставките

1 кг извара
1 литър мляко
200 г масло
2 жълтъка
3/4 чл. сол
1 ч.л. сода

подготовка

Смесете домашната извара с мляко в трилитрова тенджера и като разбърквате, доведете до кипене. По това време в малка тенджера на съседния котлон разтопете масло на водна баня. Отделно в купа смесете жълтъците със сол и сода.

Веднага след като масата в тигана започне да ври, отстранете от котлона, прецедете през тензух и окачете. Оставете сиренето в марля, докато суроватката спре да тече. Комбинирайте разтопеното масло с жълтъците и изварата в купа. Поставете масата на водна баня и загрейте, като разбърквате енергично с шпатула.

 Първо, масата ще започне да се пени, да се увеличава по размер и да се сгъстява. Щом пяната утихва и сиренето се вижда, сварете го още 10 минути

Изсипете сиренето в тавичка, намазана с растително масло, и оставете в хладилник за 4 часа. Ако искате по-плътно и твърдо сирене, го увийте в пергаментова хартия и го поставете под натиск за половин ден.

 

Бързо домашно сирене

Ако нямате време да стоите дълго време на печката и след това да чакате, препоръчваме да използвате тази рецепта.

Съставките

1 литър мляко със съдържание на мазнини 3,5%
30 мл ябълков оцет
2 с.л. л. масло
1 ч.л. сухи подправки
1 ч.л. сол

подготовка

Доведете млякото до кипене, добавете ябълков оцет, масло, сушени билки и сол. Разбъркайте масата, отново я кипнете, свалете от котлона и прецедете през тензух. Стиснете леко бучката извара и поставете сиренето под товара (колкото по-тежко, толкова по-добре).

Дръжте пет минути домашното сирене под пресата за кратко - докато изстине, а след това можете да го нарежете на вкусни филийки и да го поднесете на масата.

Ако ви харесва идеята да си направите домашно сирене , разгледайте и тази селекция.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft