Хлябът, приготвен в буркан , не се нуждае от месене, той е изключително здравословен и питателен и има трайност до 12 месеца! По този начин можете да преживеете "трудни времена", защото може да си приготвите хляба предварително и после само да го съхранявате. Освен това хлябът в буркани е изключително здравословен, защото не съдържа брашно и мая, но за сметка на това в него има микс от полезни хранителни вещества.
Съхранявайте в буркан точно като зимнината и използвайте при необходимост. Този метод на приготвяне на хляб е много стар и се е практикувал по време на недоимък. Така приготвения хляб можете да вземете на пътешествие и да го хапвате, когато пожелаете. Прави се от боб и семена. Ето какво ви трябва:
Хляб в буркани с трайност 12 месеца
Продукти:
400 г боб от консерва
200 г овесени ядки
50 г ленено семе
50 г тиквени семки
50 г сусамово семе
50 г слънчогледово семе
20 г семена от чиа
20 г люспи от псилиум
1 чаена лъжичка сол
150 г смес ядки
170 мл вода
20 мл олио
Можете да сложите орехи, бадеми, лешници, кашу, фъстъци или каквито ядки имате в количество от 150гр. Псилиумът, или както го наричат индийски псилиум, в случая се добавя вместо мая, тъй като се използва за безквасно тесто.
Можете да го намерите в аптека или магазин за здравословни храни, като се използва най-вече като естествено средство за лечение на хроничен запек и в различни диети за сваляне на килограми. Разбира се, можете да направите и своя комбинация от различни семена по ваш избор и вкус, но не пропускайте псилиума.
Начин на приготвяне:
Изсипете цялото съдържание на консервата боб в дълбока купа. Не изхвърляйте течността, тъй като е изключително питателна. След това пасирайте боба с пасатор до получаването на гладко, полутечно бобено пюре, без бучки.
Добавете 200 г овесени ядки, 50 г ленени семена, 50 г тиквени семки, 50 г сусамови семки, 50 г слънчогледови семки, 20 г семена от чиа, 20 г люспи от псилиум към пасирания боб или направете комбинация от семена.и семки по избор.
Вместо овесени ядки можете да сложите ечемичени или пшенични, важно е да са житни ядки в количество 200-220 гр., като в същото количество добавете различни семена и семки, които са ви достъпни в момента. След това се посолява с една чаена лъжичка сол и се добавя сместа от ядки (150 г).
Накрая добавете 170 мл вода, смесена с 20 мл олио. Разбъркайте сместа на ръка. Меси се няколко минути, докато всички съставки се смесят добре и сместа стане гъста, с консистенцията на меко тесто, като гъши дроб например. Оставете сместа настрана, докато подготвите бурканите.
Този хляб се пече в специални буркани с широк отвор, а не в класическите с тесен отвор, защото няма да можете да извадите хляба отвътре. Ако върху капаците има гумени пръстени, отстранете ги, те ще са необходими по-късно. Намажете бурканите с олио отвътре, по дъното и стените.
Включете фурната да загрее на 200 градуса и махнете решетката (за да не се спука буркана, когато го сложите върху горещата решетка). Започнете да пълните бурканите с тестото, парче по парче, като притискате добре, за да изстискате целия въздух. Така хлябът няма да се разпадне, когато го нарежете на филийки. Заравнете отгоре и намажете с малко олио.
Поставете бурканите върху студената решетка, след което внимателно ги прехвърлете заедно с нея в загрятата фурна да се пекат отворени на 200 градуса за 70 минути. Поставете силиконовите вакуумни пръстени на капачките и ги затворете, докато бурканите са горещи. Обърнете ги с главата надолу и ги оставете да изстинат.
Така приготвеният хляб се съхранява на тъмно и студено място, заедно с останалата зимнина и се използва до една година.
Вижте подробности за цялата процедура във видеото по-долу .