ВЕЧЕН ХЛЯБ В БУРКАНИ – трае 12 МЕСЕЦА! БЕЗ мая и брашно, питателен и траен! Рецепта от времето на недоимък:

вход през zajenata.bg
За Жената
ВЕЧЕН ХЛЯБ В БУРКАНИ – трае 12 МЕСЕЦА! БЕЗ мая и брашно, питателен и траен! Рецепта от времето на недоимък:
55142
Снимков материал: pixabay.com
ВЕЧЕН ХЛЯБ В БУРКАНИ – трае 12 МЕСЕЦА! БЕЗ мая и брашно, питателен и траен! Рецепта от времето на недоимък:

Хлябът, приготвен в буркан , не се нуждае от месене, той е изключително здравословен и питателен и има трайност до 12 месеца! По този начин можете да преживеете "трудни времена", защото може да си приготвите хляба предварително и после само да го съхранявате. Освен това хлябът в буркани е изключително здравословен, защото не съдържа брашно и мая, но за сметка на това в него има микс от полезни хранителни вещества.

Именно заради това хлебчето ви засища бързо и е икономично, защото няма нужда да ядете голямо количество.

Съхранявайте в буркан точно като зимнината и използвайте при необходимост. Този метод на приготвяне на хляб е много стар и се е практикувал по време на недоимък. Така приготвения хляб можете да вземете на пътешествие и да го хапвате, когато пожелаете. Прави се от боб и семена. Ето какво ви трябва:

хляб от буркан

Хляб в буркани с трайност 12 месеца

Продукти: 

400 г боб от консерва

200 г овесени ядки

50 г ленено семе

50 г тиквени семки

50 г сусамово семе

 50 г слънчогледово семе

20 г семена от чиа

20 г люспи от псилиум

1 чаена лъжичка сол

150 г смес ядки

170 мл вода

20 мл олио

Можете да сложите орехи, бадеми, лешници, кашу, фъстъци или каквито ядки имате в количество от 150гр. Псилиумът, или както го наричат ​​индийски псилиум, в случая се добавя вместо мая, тъй като се използва за безквасно тесто.

Можете да го намерите в аптека или магазин за здравословни храни, като се използва най-вече като естествено средство за лечение на хроничен запек и в различни диети за сваляне на килограми. Разбира се, можете да направите и своя комбинация от различни семена по ваш избор и вкус, но не пропускайте псилиума.

Начин на приготвяне: 

Изсипете цялото съдържание на консервата боб в дълбока купа. Не изхвърляйте течността, тъй като е изключително питателна. След това пасирайте боба с пасатор до получаването на гладко, полутечно бобено пюре, без бучки.

боб от консерва

пюре от боб

Добавете 200 г овесени ядки, 50 г ленени семена, 50 г тиквени семки, 50 г сусамови семки, 50 г слънчогледови семки, 20 г семена от чиа, 20 г люспи от псилиум към пасирания боб или направете комбинация от семена.и семки по избор.

смес от семена

Вместо овесени ядки можете да сложите ечемичени или пшенични, важно е да са житни ядки в количество 200-220 гр., като в същото количество добавете различни семена и семки, които са ви достъпни в момента. След това се посолява с една чаена лъжичка сол и се добавя сместа от ядки (150 г).

смес ядки

Накрая добавете 170 мл вода, смесена с 20 мл олио. Разбъркайте сместа на ръка. Меси се няколко минути, докато всички съставки се смесят добре и сместа стане гъста, с консистенцията на меко тесто, като гъши дроб например. Оставете сместа настрана, докато подготвите бурканите.

тесто без брашно

Този хляб се пече в специални буркани с широк отвор, а не в класическите с тесен отвор, защото няма да можете да извадите хляба отвътре. Ако върху капаците има гумени пръстени, отстранете ги, те ще са необходими по-късно. Намажете бурканите с олио отвътре, по дъното и стените.

Включете фурната да загрее на 200 градуса и махнете решетката (за да не се спука буркана, когато го сложите върху горещата решетка). Започнете да пълните бурканите с тестото, парче по парче, като притискате добре, за да изстискате целия въздух. Така хлябът няма да се разпадне, когато го нарежете на филийки. Заравнете отгоре и намажете с малко олио.

хляб в буркани тесто

хляб в буркани пълнене

Поставете бурканите върху студената решетка, след което внимателно ги прехвърлете заедно с нея в загрятата фурна да се пекат отворени на 200 градуса за 70 минути. Поставете силиконовите вакуумни пръстени на капачките и ги затворете, докато бурканите са горещи. Обърнете ги с главата надолу и ги оставете да изстинат.

хляб изпечен в буркан

хляб в буркан

Така приготвеният хляб се съхранява на тъмно и студено място, заедно с останалата зимнина и се използва до една година. 

хляб от буркан

Вижте подробности за цялата процедура във видеото по-долу .

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft