Някои продавачи прибягват до различни трикове, за да дадат на купувачите застояло месо : използват оцветители, добавят към него соев сос, поръсват го с различни вещества... Има толкова много трикове в арсенала им, че не можете веднага да различите прясното месо от „подмладеното“ месо .
Обикновено в магазина се опитваме да определим свежестта на месото "на око", инспектирайки го в търсене на места, по които си личи, че месото е застояло или развалено. Но това невинаги работи.
Ето как да определите наличието на примеси в месото :
1.
2. Пробийте го с клечка за зъби и го поставете върху парче алуминиево фолио.
3. Запалете го с клечка кибрит.
4. Ако месото има естествена миризма при изгаряне, като на скара, то е с високо качество. Ако към него са добавени някакви химически примеси, ще усетите миризма на синтетика, от месото ще изтече тъмна течност и на повърхността могат да се появят мехурчета и пяна.
5. Този метод е подходящ за тестване на всички видове месо: говеждо, агнешко, свинско и др.
Честният продавач никога няма да ви откаже парче месо за проверка. Измамникът, обаче, вероятно ще се възпротиви.
Не се оставяйте да ви заблуждават!