Ето една необичайна рецепта за пълноценна вечеря - зеленчуци, месо и засищаща добавка от сирене. Всичко запечено в тава.
Свикнали сме с класическите форми на гювеча и гювечетата, но си струва от време на време да излезем от рутината. В тази рецепта правим точно това. Получава се нещо между класически гювеч – със зеленчуци и кайма, поръсен с топено сирене – и бургери или кюфтета от кайма.
Необичайността на тази рецепта се подчертава от използването на броколи в главната роля. Този необичаен зеленчук може да бъде заменен с карфиол в подобна рецепта. И двете са богати на фибри, с ниско съдържание на калории и имат отличителен вкус.
И така - ето как да си приготвите вкусна Запеканка на тиган с броколи и кайма на фурна :
Запеканка на тиган с броколи и кайма на фурна
Продукти:
- 1 глава броколи
- 400 г мляно месо
- 50 мл доматено пюре
- 120 г настъргана моцарела
- 1 супена лъжица доматено или чушково пюре
- олио за пържене
- 1 чаена лъжичка риган
- 1 чаена лъжичка прясно смлян кимион
- Сол, черен пипер
Приготвяне:
Загрейте мазнината в тиган на доста силен огън. Запържете каймата, като овкусите със сол, черен пипер и кимион. Оставете тигана настрана.
Измийте броколите, подсушете ги и ги нарежете на филийки с дебелина около 2 см. В по-дълбок тиган с капак загрейте една супена лъжица олио. Наредете броколите и ги запържете от двете страни.
Снимка: YouTube
Пригответе соса от зеленчуковото пюре. Овкусете го със сол, черен пипер и риган. Разпределете го върху задушените броколи.
Снимка: YouTube
Поставете запърженото месо върху зеленчука и натиснете.
Снимка: YouTube
Поръсете с настъргана моцарела. Намалете огъня. Покрийте с капак и оставете да къкри около 5 минути .
След това време поставете още един резен домат върху сиренето. Отново поръсете със сол и черен пипер. Печете още 10-15 минути.
Снимка: YouTube
Поднесете ястието горещо!
Да ви е сладко!