Търсейки интересни рецепти в интернет, попаднах на тази. Бях изненадана от начина, по който се пече този домашен хляб . Нямах търпение да тествам този чудесен метод. Отначало имах съмнения, че хлябът, изпечен в плик (да, в плик за печене) ще бъде хрупкав. Но рецептата надмина всички мои очаквания.
Тестото сякаш беше живо. Изглеждаше, че диша. Много е важно да използвате качествена мая . Преди да започна да замесвам тесто, винаги я проверявам. Ако след смесване с вода и захар тя шупне след няколко минути, значи е качествена. И тогава всичко е лесно. Ето подробната рецепта за хрупкав хляб в плик за печене :
Хрупкав хляб в плик за печене
Продукти:
420 гр.
270 мл вода
3-4 с.л. слънчогледово олио
1 ч.л. захар
7 гр. суха мая
1 ч.л. кимион (или подправки по желание)
1 ч.л. сол
Приготвяне:
Загрейте водата до 40 градуса и разтворете в нея маята и захарта. След 10 минути добавете подправките, солта, пресятото брашно и разбъркайте. Изсипете 2 с.л. олио замесете тестото до гладкост.
Тестото е доста лепкаво. За да не го "втвърдите" с още брашно, намажете ръцете си с олио и доомесете. След това сложете в купа, покрийте със стреч фолио и оставете на топло място за 45 минути.
Премесете леко тестото, като издърпате краищата и ги сгъвате в средата. Отново покрийте с фолио и оставете да престои още 30 минути.
Поръсете брашно върху плота, разстелете тестото и оваляйте в брашно. С ръце оформете правоъгълен слой с дебелина 1,5–2 см. Навийте на руло и притиснете краищата, обърнете така, че шевът да е отдолу.
Направете няколко малки диагонални разреза по цялата повърхност на хляба. Внимателно преместете тестото в плика за печене, като хубаво завържете отвора. Прехвърлете в тавичка и оставете да престои 15-20 минути.
Поставете тавата на средна скара в студена фурна. Включете фурната на 200 градуса и печете хляба в продължение на 45 минути от момента, в който я включите. Извадете готовия хляб от плика и го прехвърлете върху решетка. Нарежете след пълно охлаждане.
Така направеният бял хляб е много по-вкусен и нежен от другите. Благодарение на плика той се пече равномерно и изобщо не загаря. Дори в плътно затворена торба, изпеченият продукт става хрупкав. Тази рецепта е истинско откритие!