Ястията с картофи не са само картофено пюре и пържени картофи. Може да се приготвят по най-различни начини и по специален. Днес ще ви предложим един вариант, за който едва ли сте чували- деликатен картофен гювеч, която се топи в устата. Освен, че става изключително красив е и невероятно вкусен
Как да си направите картофен гювеч
СЪСТАВКИТЕ
1 кг картофи
2 глави лук
60 г масло
400 мл мляко
сол, черен пипер
ПОДГОТОВКА
Обелете картофите и ги нарежете на тънки филийки. Филийките на ренде ще бъдат перфектен вариант. Намазваме тавичка за печене с масло . Върху нея сложете слой картофи. Нарежете пръстените лук. Поставете ги на тънък слой отгоре върху картофите.
Сложете слоеве картофи и лук , като не забравяте да посолите и добавите черен пипер по ваш вкус. Поставете най-горния слой спретнато и красиво.
Загрейте млякото, изсипете го в гювеча, така че да достигне до най-горния слой на картофа, но не да го покрива.
Най-горният слой е за разтопеното масло. Тогава картофите няма да изгорят, а красиво ще хванат златна коричка
Покрийте формата или я оформете с фолио. Поставете във фурна, предварително загрята до 200 ° C и печете за 30 минути. След това извадете фолиото, намалете температурата до 180 ° C и дръжте във фурната за още 15 минути. Вкусна картофена запеканка е готова
Вкусът й е лек, кремообразен, нежен.
Ако искате да направите този гювеч по-пикантен и богат на вкус, добавете нарязан чесън между слоевете картофи с лук. А на готовата запеканка, която все още е гореща поръсете настърган твърд кашкавал и ситно нарязани подправки