На абсолютно всяко месо може да направите крехко и сочно като професионален готвач Няма значение дали е елитно филе или раменна пържола, пилешко или патешко, агнешко или свинско, днес ще ви разкрием къде се крие малката тайна на всички професионалисти- в любимата на всички подправка сода.
Чували ли сте колко нежно е месото, когато се маринова в сода? Днес ще ви кажем как да използвате сода и в какви количества, така че всяко, дори и най-жилавото месо да се окаже идеално меко.
Сода за месо
Содата не само омекотява всяко месо, но също така е практически незаменима при готвене на ястия от дивеч и агнешко. Факт е, че има способността да извежда острата специфична миризма. Джейми Оливър съветва накисването на агнешко месо във вода с оцет преди готвене. Оцетът обаче може да направи влакната по-малко еластични, а содата омекотява дори сухожилията
Разказваме как и къде да използваме този евтин продукт, в какви количества да добавим и какво може да се получи от него.
Варено и задушено месо
Варено пилешко или говеждо месо ще стане много нежно. Основният плюс на този трик е, че месото се готви по-бързо . Важно е да се спазва пропорцията: не повече от половин чаена лъжичка сода на литър.
Пържено месо (пържоли, барбекю)
В такива ястия е важно да се постигне баланс между нежност, златиста коричка и сочност. Содата може да направи това много добре , просто трябва да нарежете месото на парчета с дебелина около два сантиметра, да ги натриете със сода и да ги оставите в хладилника за няколко часа. След това остава само да ги изплакнете, намокрите и запържете в сух тиган, след като сте намазали самото месо с олио с подправки.
Пържено пиле
Най-простият трик и в същото време много ефективен: нарежете пилето на ивици, поръсете със сода, черен пипер и залейте със соев сос. Оставете пилето да престои 15 минути , след това оваляйте филийките в галета и запържете в тиган със слънчогледово олио до побеляване. Парчетата ще се окажат с хрупкав, но много нежен вкус от вътре. Сервирайте ги с картофи и зеленчуци.
Свинско шишче
Мариноването на месо преди готвене на огън е свято нещо, но понякога отнема твърде много време. За да ускорите този процес с 3 кг свинско месо, вземете 2 с.л. сода, 2 супени лъжици сол и подправки на вкус. Изсипете месото с малко количество вода, за да покрие напълно, добавете всички съставки, разбъркайте След 20 минути кебапът ще е готов за печене.
Агне и дивеч
Както вече казахме, содата ще омекоти месото , независимо дали е месо от заек, патица или глиган, а също така ще облекчи специфичната миризма. За това разредете 1 ч.л. сода в литър вода и накиснете месото (2 с. л.
Както можете да видите, в почти всяко месно ястие содата ще бъде подходяща. Изключение правят кюфтетата.
Възниква въпросът: каква роля играе содата за здравето ? Ролята на сода в това отношение обикновено е положителна, защото елиминира киселини, бори се с лош дъх и паразити. Содата не се препоръчва за употреба само в случай на повишена концентрация на алкали в организма, по време на бременност и прием на силни лекарства. В малки количества този продукт ще ви бъде от полза само, особено при готвене.