Има храни, които сякаш са създадени, за да ги превърнат в шедьоври. Един от тях с право може да се нарече тиквата, завладяваща на пръв поглед със съблазнителна форма и ярък цвят. Някои националности успяха да използват пълния й потенциал.
Пълнената тиква е лесна за приготвяне и арменците отдавна са разбрали това. Тя се пълни с ориз, сушени плодове, подправени с олио или мед и след това изпечени. Това ястие се нарича хапама .
Нашата опция за рецепта е още по-вкусна,. Добавяйки птиче месо (пилешко или пуешко) към сладката обилна кайма, ще получите пълноправен втори курс, докато оригиналната версия се отнася за десерти.
Тиквата е кралицата на октомври и ще се появи в цялата си слава, само когато я приготвите царствено.
Птичето месо върви добре с лека сладост, изберете пилешко или пуешко. В същото време зърнените култури са най-добрите приятели на тиквата: ориз, просо, царевица. Така че тук е списъкът на съставките.
Ще ви трябва:
1 тиква
500 г пилешко
300 г ориз
200 г сини сливи
4 скилидки чесън
2 ябълки
1 лук
мащерка, черен пипер, сол на вкус
Изберете средно голяма тиква, до 5 кг. Ако все още не се побира във фурната или решите да купите няколко малки тикви, препоръчваме в бъдеще да ги нарежете на половинки
Сложете ориза, да се вари до половината. По това време измийте тиквата, отрежете шапката и премахнете влакната със семена. Дебелината на страните трябва да бъде около 2 см, ако тиквата е дебела, нарежете малко пулпа и след това добавете към плънката.
Нарежете филето на малки парченца и запържете в слънчогледово масло с настърган чесън на силен огън, докато се приготви наполовина. Сол, черен пипер, добавете мащерка. Опитайте се да получите вкусна коричка на месото, но не прекалявайте.В друг тиган разтопете 30 г масло и запържете лука до златисто кафяво.
Сложете пърженото филе и разбъркайте.Нарежете обелените ябълки на кубчета и започнете да пъ;ните
Първо сложете ориз, отгоре - сини сливи с ябълки и чак след това филето. Отгоре сложете нарязаното масло с още няколко стръка мащерка. Покрийте тиквата с капак, намажете с масло отстрани и сложете във фурната за час и половина на 200 градуса.
Не забравяйте, че възможността за пълнене на половинка суъщо е възможна (използвайте фолио като покривало).
Използваните в рецептата съставки се допълват взаимно, но може да варирате според вкуса си. Заменете сините сливи с домати и тогава пълнежът ще бъде много сочен. Препоръчваме в този случай да вземете каймата и да запържите директно с доматите, след това смесете с полуварен ориз и по-нататък според рецептата
Сега няма нужда да се чудите как да готвите тиква . Всичко е просто: почистете, напълнете и сложете във фурната. Подправките могат да бъдат избрани по ваша преценка: заменете мащерката и добавете чесън и малко мед. Приятен апетит! Не забравяйте да споделите нашата рецепта за тиква с вашето семейство и приятели.