Големите супермаркети винаги имат поставка за списания. Разлиствайки едно от тях, попаднах на интересна и проста рецепта за зеленчуков гювеч с кайма . Не екзотичните съставки привлякоха вниманието ми, а начинът, по който беше представен. Тиквички с кайма и гъби , запечени със сос, бяха на масата ми още същата вечер.
И преди съм готвила подобни зеленчукови запеканки . Но ще наредим продуктите на пластове. Днес ще ви покажа нов начин за оформяне на гювеч от тиквички, който ще направи традиционното ястие по-оригинално.
Съставки
Тиквички 2-3 бр.
печурки 200 гр
Телешка кайма 350 гр
Свинска кайма 350 гр
Домат 3 бр.
Чесън 2 скилидки
Лук 1 бр
Соев сос 2 с.л.
Доматена паста 1 супена лъжица
Сметана 300 гр
капкавал 150 гр
Яйце 2 бр.
Сол на вкус
Черен пипер (смлян) на вкус
Подготовка
Нарежете доматите на колелца и нарежете наполовина гъбите. Комбинирайте нарязаните зеленчуци, добавете соев сос и оставете настрана.
Ако имате стари тиквички, обелете ги (млади по желание) и нарежете на филийки с дебелина 2-3 см. Посолете и оставете да престоят 10 минути.
Накълцайте лука и чесъна, смесете с кайма, добавете сол и черен пипер, разбъркайте добре.
Намажете лист за печене с масло и започнете да сглобявате запеканката в съда. Поставете филийка тиквички вертикално, след това кайма, гъби, домат, тиквички отново и така нататък. Напълнете цялата тавичка
Настържете кашкавалът на ситно ренде, смесете с доматено пюре, заквасена сметана, яйца и подправки. Изсипете соса върху зеленчуците.
Покрийте с фолио и печете на 180 градуса за един час. Отстранете фолиото 10 минути преди края на готвенето, за да покафенее отгоре.
Ястието с тиквички се оказва много красиво и засищащо. Добрата новина е, че не е нужно да стоите дълго време до печката, пържейки тиквичките . Оригиналната подрежба, невероятен вкус и щастливи усмивки на роднини ще ви кажат по-добре от всякакви думи за запеканката с тиквички . Харесва ли ви тази рецепта?