Появата на тиквички винаги радва всички. Това е най-разпространеният и евтин зеленчук през лятото, а същевременно е многофункционален, поради наличието на хиляди вкусни рецепти с него.
Мнозина приготвят такива лодки от тиквички с кайма и др. Предлагаме да ги украсите с узрели домати. Докато други задушават или просто запържват зеленчука, след което той губи формата си, публикуваме страхотна алтернатива , в която формата и вкуса остават. Предвиждайки вашия въпрос: не, лодките няма да са сурови.
Съставките
тиквички 2 бр
телешка или свинска кайма 300-400 g
лук 1 бр
чесън 2 скилидки
кашкавал 50–70 g
домат 2-3 бр.
моцарела 30 g
подправки
Зехтин на вкус
сол на вкус
Черен пипер (смлян) на вкус
подготовка
Измийте тиквичките, подсушете и нарежете наполовина. Извадете месестата част, оставяйки до 1 см пълнеж по ръбовете
Намажете подготвените половинки тиквички със зехтин, сложете върху хартия за печене в тавичка и печете 15 минути на 180 ° C.
Презтова време за пържете лука и чесъна в зехтин до омекване. Добавете нарязаната на кубчета тиквичка. Запържете още 7 минути.
Запържете каймата отделно до готовност. Смесете с тиквичките.
Смелете подправките, настържете кашкавала. Добавете към масата на каймата и тиквичките. Подправете със сол и черен пипер.
Напълнете изпечените половинки тиквички с пълнежа. Поставете върху тава за печене, предварително намазана със зехтин или покрита с хартия за печене. Гарнирайте с тънки филийки домати, сол и черен пипер.
Печете за 20–25 минути на 180 ° C. Поръсете тиквичките с резени кашкавал няколко минути, преди да бъдат извадени, и поставете отново във фурната.
Тук сосът изобщо не е необходим, защото пълнежът е необичайно сочен. За да придадете на ястието още по-живи цветове, поръсете го с подправки. Това чудо с тиквички ще бъде прекрасно лакомство на вашата трапеза. Направете лодки по рецепта от тиквички с кайма и изненадайте дори през делничните дни, защото вашето семейство го заслужава!