Хрумвало ли ви е някога да сложите в тестото варени картофи? Ако още не сте правили този кулинарен експеримент , то днес ви каним да приготвим заедно тези невероятни картофени питки с кашкавал . Варените картофи придават на всяко тесто копринена консистенция и богат вкус, който просто не е за изпускане! Картофените хлебчета може да приготвите и с останалото от предния ден пюре - лесен начин да го използвате повторно.
Картофени питки с кашкавал
Продукти:
400 гр. картофи
1 яйце
сол - на вкус
1/4 ч.ч. смес от подправки
3 с.л. брашно
150 гр. кашкавал
олио за пържене - на вкус
Приготвяне:
Обелете картофите, нарежете на четвъртинки, добавете вода и сложете на огъня. Веднага след като омекнат, изцедете течността, прехвърлете картофите в купа.
Намачкайте ги на картофено пюре. Добавете жълтъка, сол и сухи подправки.
Омесете, добавете половината брашно. Желателно е през това време масата вече да се охлади, в противен случай тестото може да „поеме“ твърде много брашно и да се получи жилаво.
Разбъркайте, докато сместа стане мека и леко лепкава. Опитайте се да не добавяте излишно брашно.
Настържете кашкавала и започнете да оформяте хлебчетата. Отделете от тестото парче с размерите на яйце, оваляйте го малко в брашно и притиснете отгоре с длан, за да направите диск. Поставете голяма щипка настърган кашкавал в центъра. Повдигнете краищата нагоре и ги прищипете, така че пълнежът да е вътре. Обърнете и натиснете отново, образувайки плосък диск. Опитайте се да правите питките с еднаква дебелина.
Изпържете ги в горещо олио на умерен огън до златисто-кафяво. Не наливайте твърде много олио.
Поднесете картофените питки веднага, докато са още горещи, а кашкавалът вътре е мек и жилав.
Да ви е сладко!