Взех акъла на бабите с тази Домашна баница - лесна като детска игра, а с този номер корите не се точат:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Взех акъла на бабите с тази Домашна баница - лесна като детска игра, а с този номер корите не се точат:
Взех акъла на бабите с тази Домашна баница - лесна като детска игра, а с този номер корите не се...
70261
Взех акъла на бабите с тази Домашна баница - лесна като детска игра, а с този номер корите не се точат:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Ако обичате домашно приготвени баници , но не сте много сръчни в разточването или разтягането на тънки корие, то запишете тази рецепта, защото ще я правите често. Приготвя се много подобно на прочутата Суканица, а за плънка можете да използвате каквото ви харесва. Ето какво ви трябва за Домашната баница с кори без точене:

Домашна баница с кори без точене

Продукти:

(измерени с чаша от 200 мл, за тава с диаметър 40 см)

3 чаши топла/хладка вода

1 торбичка суха мая (10 г)

1 супена лъжица захар

1,5 малки лъжички сол

6 чаши брашно (може да варира – повече или по-малко)

За намазване:

1 жълтък + 3 с. л.

мляко

За плънката:

500 г сирене + 1 чаша крема сирене или извара

още 125 г разтопено масло

Приготвяне: 

Първо трябва да се активира маята, но тъй като използваме суха мая, ще пропуснем тази стъпка. В дълбока купа се слага маята с лъжица захар и се добавя топлата вода. Разбъркайте добре, за да се разтворят съставките.

След това започнете постепенно да добавяте брашното, като заедно с брашното добавете една и половина чаена лъжичка сол. Първо се разбърква с лъжица, докато се сгъсти тестото, след което се доомесва на ръка. Ще ви трябват приблизително 6 чаши брашно, но това количество може да варира.

лепкаво тесто

Тестото трябва да е меко и леко да лепне за ръцете. Покрийте със стреч фолио и оставете на топло място без течение, за да втаса и бухне, докато удвои обема си, около час.

тесто за баница

Докато тестото втасва, пригответе плънката. В случая става въпрос за сирене, което трябва да се натроши, а за да е по-кремообразно, добавете чаша крема сирене или прясна извара. Разбира се, можете да добавите и спанак или нещо по ваш вкус.

Втасалото тесто се разстила върху набрашнен плот. Все още е меко и лепкаво, така че внимателно оформете топка с помощта на брашното. Разделете тестото на приблизително 4 равни части и всяка част оформете на топка.

тесто на части

Намажете всяка топка отгоре и отдолу с разтопено масло. След това така намазани с мазнина започнете да разстилате топчетата с пръсти, като започнете от средата, после навън. Не ви трябва точилка, защото тестото е меко и лесно се разточва само с ръце.

Намажете кората с масло и оставете настрана, докато разточите останалите три. Отгоре кората се поръсва със сирене (пълнеж) и се "напъхва" с пръсти още малко в тестото. Полейте с малко разтопено масло, след което покрийте с втора кора отгоре.

кора със сирене

Разстелете отново от плънката, намажете с малко разтопено масло и повторете процеса до изчерпване на материала (оставете малко от плънката). Завършете с кора, която трябва само да намажете с разтопено масло отгоре.

редене кори

С длани се разтегля още малко, след това се разполовява кората, след което върху едната половина отново се слага от плънката и се покрива с другата, така че да се получи нещо като правоъгълник.

две кори

Разтегнете отново с ръце, за да оформите двете части в правоъгълник, след това го разрежете и него наполовина и отново поставете двете части една върху друга. По този начин ще получите нещо като бутер тесто, но много по-вкусно, защото има и сиренце.

тесто на ленти

След това изрежете тънки ленти с ширина около 1,5 см. Усучете лентите спираловидно (както изцеждате кърпа), след което ги наредете като ги съедините с предходната, под формата на охлюв, в 40 см тава, предварително намазнена.

усукана лента тесто

Така подредената баница се покрива с фолио или кърпа и се оставя да втаса за 15-30 минути, докато удвои обема си. След това я намажете с разбит жълтък, към който сте добавили малко прясно мляко и я сложете да се пече в предварително загрята фурна на 190 градуса, докато се зачерви хубаво. 

баница охлюв

баница във фурната

Да ви е сладко!

домашна баница

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft