Ние често пишем за продуктите, които биват фалшифицирани. В този списък влизат скариди, шоколад, ориз.
Оризът не е изцяло синтетичен. В основата си има картофено нишесте, което се добавя към пластмасата, така че да получи желаната форма. Да изядете порция от този ориз, е еквивалентно на това, да изядете найлонова торбичка. Ето защо, преди да похапнете от този продукт, е препоръчително да го проверите. Възможно е подобно чудо на света вече да се произвежда и у нас. Подготвили сме няколко теста, за да ви помогнем да определите качеството на ориза.
Тестове за проверка на качеството на ориза
Добавете голяма супена лъжица ориз в купа със студена вода и разбъркайте активно. Ако оризът след известно време падне на дъното, това е добре. Ако зърната изплуват на повърхността, бъдете внимателни!
Запалете ориза с помощта на кибритена клечка. Фалшивият веднага светва и ще замирише на изгорена пластмаса!
Ако стриете няколко зрънца в хаванче, трябва да се получи бяло брашно. Изкуственият ориз става на леко жълтеникава маса.
Ако искате да знаете, че ще имате сварен безопасен ориз, го съхранявайте в херметически затворена кутия на топло място. След няколко дни по този ориз ще се появи мухъл. Фалшивият ще си остане свеж в кутията.
Проверете ориза у дома, за да разберете качеството на продукта.