Колкото и висока хигиена да поддържа една домакиня в кухнята и колкото и да е ново кухненското й оборудване, нищо няма да го спаси от мазнини и другите видове замърсявания . За съжаление не можем да предотвратим това, но най-простите методи ще ви помогнат да се справите с почистването с лекота без тежки химикали
Стъклените капаци от тигани и тенджери страдат най-много от мазнините и плаката . Ако нямате съдомиялна машина, която също трудно се справя с тази задача, е почти невъзможно да измиете мазнината от вътрешната страна на ръба на капака. За щастие този проблем се решава само с един инструмент.
Ще ви покажем как да се справите със замърсяването, като използвате за пример обикновен стъклен капак с диаметър 28 см. Стъклото му е поставено в рамка от железен кант, който фиксира самия капак върху подходящ тиган.
Както при много подобни капаци, има пролука между стъклото и металните части . Използването на обикновена гъба за измиване на мръсотията е доста проблематично. Затова ви предлагаме този ефективен начин.
Завъртете капака с главата надолу. Изсипете чаена лъжичка водороден пероксид . Превъртете капака, така че течността да се разпредели равномерно по цялата празнина. Оставете да се накисне за 10-15 минути.
След това отново сложете на капака пероксид, изсипете супена лъжица сода . Сега вземете стара четка за зъби и разпределете содата на всички труднодостъпни места. Почистете малко.
И сега най-интересното: вземете малко парче плат и го поставете на нож, който влиза в пролуката между частите. Плъзнете ножа през вътрешната страна на капака. В даден момент сменете тъканта с нова, за да не разпространявате мръсотията.
Когато изтриете мръсотията, измийте капака с гъба и малко препарат за съдове. Изплакнете инвентара си под течаща вода и го изсушете. Чистият капак е готов за употреба!
Този метод е популярен при много домакини, тъй като изисква минимум финансови разходи.