Вчера купих кайсии от пазара и бяха толкова кисели, че изобщо не исках да ги ям. Но в сладкишите - пасват идеално. Днес ще ви споделим, скъпи читатели, идеалната рецепта за сладкиш с кайсии. Пиша статия и в същото време се наслаждавам на този сладкиш. Колко е сладко и ароматно - отвъд думите е!
Сладкиш С КИСЕЛО МЛЯКО
СЪСТАВКИ
220 гр.
120 гр. Масло
2 яйца
300 г брашно
200 мл кисело мляко
8 г ванилова захар
1 ч.л. бакпулвер
0,5 ч.л. сода
8 кайсии
щипка сол
ПОДГОТОВКА
Измийте кайсиите, подсушете ги, нарежете наполовина.
Разбийте с миксер мекото масло със захарта и ванилията. Масата трябва да стане буйна.
Добавете яйцата към захарното масло едно по едно. Разбийте за 2 минути след всяко яйце. Изсипете киселото мляко и разбъркайте отново.
Комбинирайте брашно с щипка сол, сода и бакпулвер в отделен съд, разбъркайте. Добавете сухите съставки към тестото през сито. Разбъркайте всичко с лъжица до гладкост.
Покрийте съда за печене с пергаментова хартия и след това изсипете тестото, като го разпределите равномерно по цялата повърхност на формата. Сложете половинките кайсия отгоре, като ги натиснете леко в тестото.
Изпечете във фурната, предварително загрята на 180 градуса, за 40–45 минути. Проверете готовността с клечка за зъби или друга дървена пръчка.
Така е, ароматният кайсиев пай с кисело мляко е готов. Приятен апетит!
И за по-подробно разглеждане на процеса на готвене, гледайте видеото Този сладкиш е просто гледка за очите!
Този пай с кисело мляко с кайсии е истинска находка за летни сладкиши. Тази торта ще бъде прекрасно допълнение към чая или кафето.
Между другото, вчерашният пай вече е изяден, сутринта изпекох втория. Вече записах рецептата в кулинарната си тетрадка!