Имах голям късмет със свекърва ми! Тя не е само мила и мъдра жена, но е и прекрасна домакиня. Именно от нея научих за огромния брой ястия, които сега готвя с удоволствие правя на съпруга и децата си.
Една от тези рецепти са картофените топки. Тези кюфтета нямат месо, но има картофи, кашкавал и лук. И което е най- хубавото, това ястие може да се приготви от картофено пюре, което примерно ви е останало от вчера . Въпреки това си заслужава да обелите и сварите пресни картофи заради него.
Днес редакторите ни ще ви споделят отлична рецепта за картофени кюфтета . Те изглеждат страхотно заобиколени от зеленина и ярки пресни зеленчуци и се получава много по-готино от картофените палачинки!
СЪСТАВКИТЕ
6-7 малки картофи
70 г кашкавал
1 яйце
1 лук
галета
сол на вкус
20 г масло
олио за готвене
ПОДГОТОВКА
Първо трябва да приготвите картофи. Измийте ги, почистете ги, сварете ги в подсолена вода. Отцедете и оставете да се охладят.
Охладените картофи усукайте през месомелачка.Рендосайте кашкавала. Измийте лука, обелете и нарежете на малки кубчета.
Разбийте яйцето и комбинирайте с картофите, добавете настъргания кашкавал и нарязания лук. Разбъркайте всичко добре.
От картофено тесто ръчно оформете заготовки за кюфтета.
Оваляйте добре всяко от заготовките в галета и след това направете плитки разрези под формата на решетка върху тях.
Поставете тигана на среден огън и загрейте растителното масло. Добавете малко масло към него.
Сложете картофените котлети в предварително хубаво загрят тиган и изпържете от двете страни до златисто.
Това е, картофените топчета са готови. Приятен апетит!
РЕДАКЦИОНЕН СЪВЕТ
Следващия път, когато решите да поканите гости у дома, опитайте се да готвите това ястие. Никой от гостите определено няма да се прибере гладен. Най-вероятно дори ще ви помолят да им напишете рецептата и ще ви смятат за истински майстор- готвач.
Картофените топчета са достойна рецепта за обилна вечеря . Те могат да се консумират като самостоятелно ястие или да се сервират вместо гарнитура към месни и рибни ястия. И моето семейство ги обича в комбинация с гъбен сос от гъби.
Колко често ядете картофени ястия ? Кои са ви любими? Чакаме вашите коментари!