Картофите не са чужди в нашата кухня и често се срещат. Хапваме ги по всевъзможни начини от варени, до печени, пържени и в какъв ли още не вид.
Но днес ще ви предложим една некласическа комбинаци , която включва настъргани сурови картофи, варени картофи, брашно, яйца и мляко. Млякото може да бъде заменено с кисело или нискомаслена заквасена сметана. Консистенцията на тестото трябва да наподобява гъст оризов пудинг.
Съставките
картофи 500 g
Яйце 2 бр
лук 1 бр
Пшенично брашно 2 с.л.
прясно мляко 50 мл
Слънчогледово масло 30 мл
масло 50 g
сол на вкус
Черен пипер (смлян) на вкус
сода 0,5 ч.л.
подготовка
Обелете и разделете картофите на 2 части. Едните сварете и направете на картофено пюре, а другите настържете сурови. Стиснете старателно.
Смесете и двата вида картофи (пюре и настъргани), добавете яйца, брашно, сода, нарязан лук, изсипете млякото, солта, черен пипер на вкус. Разбъркайте масата.
Изсипете малко слънчогледово масло в тигана, добавете маслото. Разстелете малки топки с лъжица и пържете от двете страни до покафеняване.
Можете да го приготвите и по друг начин: сложете масата като една голяма палачинка и пържете от двете страни под капака до готовност (около 10 минути от всяка страна). Преди сервиране, нарежете на няколко части, като пица. Сервирайте с разтопено масло, пържени гъби или зеленчукова салата .