Първите, които почерпиха гостите с десерт от яйца и сметана, бяха французите и го нарекоха суфле , което буквално означава „изпълнен с въздух“. Изборът на добавки към това ястие никога не се ограничаваше само до сладки, първоначално беше даже предимно в солена форма, например със сирене или картофи.
Сега рецептата за суфле е лесно да се намери, но до XVIII век кралските готвачи я пазеха в тайна. Когато методът за приготвяне на шедьовър на френската кухня за първи път е публикуван в готварската книга Le Cuisinier Moderne, той започва да се приготвя навсякъде. Къщата на Лев Толстой не беше изключение. Споделяме с вас рецептата за суфлето във фурна , намерена в готварската книга на съпругата на именития писател.
Съставките
картофи 15 бр.
Яйце 5 бр.
прясно мляко 250 мл
масло 60 g
Твърд кашкавал 200 g
сол на вкус
подготовка
Обелете картофи със среден размер и ги сварете в подсолена вода, докато омекнат. Оставете ги да изстинат.
Настържете охладените картофи на средно или финно ренде, така че да се получи мек въздушен чипс. След това добавете към него мляко и разбъркайте
Отделете белтъците от жълтъците. Първо добавете разбитите белтъци към картофа с млякото, след това омекотеното масло и жълтъците. Разбъркайте съставките.
Сложете картофената смес в тавичка, отгоре поръсете бъдещото суфле с настърган кашкавал и изпечете ястието във фурната за 30 минути на 180 градуса.
Сега знаете как да готвите суфле от картофи, остава само да определите формата, тъй като тя еднакво добре се приготвя както в дълбока тавичка за печене, така и във формички за кекс