Картофите с право могат да бъдат наречени един от най-обичаните продукти на човечеството, защото те не само са вкусни самостоятелно , но и в комбинация с други ястия . Текстурата им позволява да създавате невероятни ястия и гарнитури - винаги различни и уникални по свой начин. Картофените топки са пример за обикновено, вкусно и лесно за приготвяне ястие, което обогатява ежедневното меню, носи разнообразие и прави децата много щастливи! В допълнение, това е най-доброто използване на вчерашните картофи
Съставките
картофи 1 кг
Яйце 1 бр
магданоз
галета 200 g
шунка 100 g
пармезан 30 g
сол на вкус
Черен пипер (смлян) на вкус
Зехтин 3 супени лъжици
подготовка
Измийте и обелете картофите, нарежете ги на едри кубчета и варете в подсолена вода за 10 минути.
Изцедете водата, оставете картофите да изстинат малко и настържете кубчетата на ренде или направете на каша на картофено пюре. Можете да направите топки от картофеното пюре, останали от вчера. Посолете, добавете черен пипер и добавете нарязан магданоз.
Настържете пармезана и разбъркайте в картофената маса. Настържете шунката или смелете в блендер на ниска скорост, комбинирайте с картофите и добавете галета. Смесете добре съставките до гладка текстура
Оформете малки кюфтенца с големина на орех, загрейте тиган със зехтин и наредете топките. Изпържете картофени топки от всяка страна за няколко минути до златисто- кафяво, като постоянно ги обръщате.
Миниатюрните картофени топки с кашкавал и шунка се получават със златиста хрупкава, нежна и вкусна вътре текстура. Ако предпочитате да готвите без мазнина, тогава печете ястието във фурна, предварително загрята до 180 градуса, за 20 минути. Шунката може да се замени с всякакъв подобен колбас или да си направите вегетариански вариант без никакво месо.