В моята къща всички винаги си слагам лозови листа за зимата, за да мога да си правя вкусни сармички. Аз усърдно ги консервирах, както баба ми ме научи. Но с течение на времето разбрах, че прекарвам твърде много време за това. Между другото, намерих по-лесен начин.
Подобно на повечето успешни рецепти и кулинарни трикове и тази намерих в интернет
Как да приготвим листа за зимнина
Средно едро младо грозде е подходящо за тази цел . Малките ще ви бъдат неудобни за работа, а големите са твърде трудни. По-добре е да използвате домашно грозде, без повреди или болести, отглеждано далеч от пътя.
Преди да замразите гроздовите листа , те трябва да бъдат омекотени. Можете да направите това по 2 начина.
Изплакнете гроздовите листа и нарежете стръковете с тях. Поставете в микровълнова за 30 секунди. Мощността не трябва да надвишава 800W. След това обърнете. Включете уреда отново за 30 секунди. Изплакнете листата от двете страни, изрежете дръжките. Преместете ги всички в метална купа, покрийте с вряла вода. Когато изстине, извадете листата и ги сложете на купчини по 10 парчета.
Замразяване на лозови листа
Препоръчваме да замразите 10-15 гроздови листа. Повторното замразяване и размразяване не е препоръчително. Поставете купчината листа в чиста пластмасова торбичка или опаковъчно фолио. Изгладете го, така че да излезе целият въздух.
Не е необходимо да се стяга твърде много, защото листата могат да се счупят. Слагаме навитите заготовки в съд и ги изпращаме във фризера. След 2-3 дни детайлът ще бъде готов за употреба. И можете да го съхранявате при стабилна температура до шест месеца.
Гроздови листа освен за сармички може да ви послужат и за други неща. Например, можете да увиете моцарела, смокини с козе сирене или дори филе от треска в тях. Не забравяйте обаче, че листата се готвят много бързо.
След размразяване листата остават сочни и вкусни, сякаш свежи.